„Aici se zidește în suflete Catedrala Națională”
„Rugăciunea unită cu postul devin o armă împotriva duhurilor rele, căci demonii se înfricoșează numai atunci când Duhul lui Dumnezeu este prezent în omul duhovnicesc”, a spus Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Preafericirea Sa a participat ieri la Sfânta Liturghie, săvârșită în Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a rostit un cuvânt de învățătură și i-a binecuvântat la final pe credincioșii prezenți, oferindu-le în dar iconițe.
Evanghelia Duminicii a 4-a a Postului Mare, când este sărbătorit și Sfântul Ioan Scărarul, relatează întâlnirea Mântuitorului Iisus Hristos cu un tată, al cărui copil era posedat de un duh mut și surd și pe care ucenicii Domnului nu l-au putut izgoni.
În cuvântul de învățătură, rostit la finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a explicat că prin vindecarea copilului de boală, eliberarea lui de duhul necurat, Domnul Hristos l-a vindecat pe tată de îndoială, iar pe ucenici, de nepriceperea duhovnicească privind alungarea demonilor din om. „Biserica a rânduit să se citească această Evanghelie în perioada Postului Mare pentru a ne arăta cât de importantă este rugăciunea unită cu postul, nu numai pentru alungarea demonilor, ci și pentru alungarea patimilor egoiste care adesea sunt folosite de duhurile necurate pentru a-i chinui pe oameni. De aceea, Părinții din pustie consideră uneori patimile ca fiind demoni. De pildă, patima lăcomiei este numită și demonul lăcomiei. Rugăciunea unită cu postul devin o armă împotriva duhurilor rele, căci demonii nu se înspăimântă doar de cuvintele ucenicilor, ei se înfricoșează numai atunci când Duhul lui Dumnezeu este prezent în omul duhovnicesc”, a spus Preafericirea Sa.
Prin credință simțim bucuria vindecării noastre sufletești
Minunea vindecării fiului lunatic reliefează iubirea și compătimirea părinților cu copiii lor, dar și nevoia de mijlocire în rugăciune pentru cei care nu se pot ruga. „Acest tată este simbolul tuturor părinților care veghează lângă copiii lor bolnavi și care, după ce epuizează toate medicamentele și încercările de vindecare din partea medicilor, își dau seama că singura nădejde de vindecare este ajutorul lui Dumnezeu și vin la Hristos, Doctorul sufletelor și al trupurilor. Dacă vin cu credință puternică și cu rugăciune, primesc ajutorul lui Hristos. Învățăm de la acest tată care, deși avea credința la început amestecată cu o anumită îndoială, totuși, când este mustrat că nu are credință puternică, el se pocăiește rapid și strigă cu lacrimi «Cred, Doamne! Ajută necredinței mele!» (Marcu 9, 24), arătând și hotărârea de a crede mai puternic și smerenia lui multă. Iar pentru întărirea credinței și smerenia sa desăvârșită, acest tată primește vindecarea copilului său. Această Evanghelie ne arată că în timpul postului noi trebuie să ne întărim credința prin citirea Sfintei Scripturi, a vieților și scrierilor Părinților, mai ales prin participarea la slujbele Bisericii și prin multă rugăciune, săvârșită nu numai în biserică, ci și acasă, prin postire, după posibilități, prin milostenii. Această lucrare de înduhovnicire, precum și spovedania și împărtășirea mai deasă ne întăresc împotriva duhurilor rele care adesea sunt ascunse în patimi, adesea folosesc boala ca oamenii să hulească, să se revolte, să judece pe Dumnezeu, spunând uneori: «De ce un copil nevinovat suferă?» Dar noi, prin credință, biruim toate aceste gânduri rele, ne apropiem de Dumnezeu și simțim bucuria vindecării noastre sufletești ca și tatăl când a văzut că Domnul Hristos îi redă copilul sănătos”, a arătat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
Apreciere pentru lucrarea pastorală și socială
Patriarhul României a apreciat cu această ocazie lucrarea pastoral-duhovnicească și social-filantropică a slujitorilor și voluntarilor de la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, amintind de multele campanii umanitare desfășurate, dintre care a pomenit: „Donează sânge! Salvează o viață!”, „Sănătate pentru sate” și „Prevenție și depistare a cancerului de col uterin”. „În același timp cu zidirea acestei bazilici din apropiere, pe care o putem numi cu timpul «Bazilica Sfântului Andrei», aici se zidește în suflete Catedrala Națională prin rugăciune și prin iubire milostivă arătată față de semenii noștri. În mod deosebit, acest paraclis al Catedralei Mântuirii Neamului arată legătura între social și spiritual, puterea rugăciunii și a faptei bune, sau fapta bună izvorâtă din rugăciune, pentru că în rugăciune noi primim iubirea smerită și milostivă a lui Hristos pe care o arătăm apoi prin fapte bune semenilor noștri. Vă felicităm și pentru faptul că, aici, oamenii aduc contribuții pentru noua catedrală, încât, singur, acest paraclis se află la competiție cu eparhiile din țară, ceea ce înseamnă că oamenii au încredere că această lucrare se va împlini spre slava lui Dumnezeu și ocrotirea poporului român”, a precizat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
Daruri și cuvinte de mulțumire
În semn de recunoștință, Patriarhul României a dăruit bibliotecii paraclisului cărți teologice și istorice, iar credincioșilor iconițe. De asemenea, din partea slujitorilor paraclisului, Preafericirea Sa a primit un coș cu flori. „Prezența Preafericirii Voastre în mijlocul clericilor și credincioșilor de la această biserică înseamnă o mare încurajare pentru perioada de urcuș duhovnicesc pe scara virtuților în Postul Sfintelor Paști, pentru a privi cu și mai multă bucurie la slava și frumusețea Învierii Domnului, care este și hramul principal al paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului”, a spus arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal.
„Prezența în mijlocul nostru și îndemnurile pe care Preafericitul Părinte Patriarh Daniel ni le dă nouă, slujitorilor și voluntarilor, sunt o binecuvântare și o încurajare care fac să se deschidă și mai mult credincioșii spre activitatea social-filantropică pe care o desfășurăm”, a precizat arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului.
Sfânta Liturghie, la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului, a fost săvârșită duminică de un sobor din care au făcut parte: arhim. Paisie Teodorescu, vicar patriarhal; arhim. Ciprian Grădinaru, eclesiarhul Paraclisului Catedralei Mântuirii Neamului; arhim. Dionisie Constantin, consilier patriarhal; pr. Ioan Dragomir, consilier patriarhal, diac. Codruț Marian Toader, inspector eparhial.