Ajunul Bobotezei în eparhii din Muntenia şi Dobrogea

Un articol de: Diac. Vasile Robert Nechifor - 07 Ianuarie 2021

În rânduiala liturgică ortodoxă, praznicul Botezului Domnului şi ajunul au o însemnătate aparte, cele două zile fiind singurele prilejuri din an când se săvârşeşte slujba Aghesmei Mari. Dacă în practica tradiţională Sfinţirea cea Mare a apei se făcea în ziua praznicului, la finalul Sfintei Liturghii, anul acesta, din considerente de ordin practic, în eparhii ale Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, slujba Aghesmei celei Mari s-a făcut şi în ajun, la sfârşitul Sfintei Liturghii a Sfântului Vasile cel Mare, apa sfinţită fiind apoi îmbuteliată şi oferită credincioşilor în ziua de prăznuire a Botezului Domnului în Iordan.

În ajunul Botezului Domnului, Înalt­preasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhi­episcopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, a săvârșit Sfânta Liturghie şi Sfinţirea Mare a apei la Catedrala Arhiepiscopală din Târgo­viște, se arată pe site-ul arhiepiscopiatargovistei.ro.

În cuvântul de învăţătură rostit, Înalt­preasfinția Sa a subliniat importanța pregătirii prin post și rugăciune pentru întâmpinarea sărbătorii Botezului Domnului, precum și importanța sfintelor ierurgii, în general, și a slujbei Aghesmei Mari, în special, pentru înnoirea duhovnicească a credincioșilor.

Apa sfinţită a fost ulterior îmbuteliată cu ajutorul voluntarilor şi oferită în ziua praznicului Botezului Domnului în locuri special amenajate.

Constanţa

Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie, Arhi­episcopul Tomisului, a săvârşit Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia praznicului şi a oficiat slujba Sfinţirii Mari a apei în faţa Catedralei Arhiepiscopale din Constanţa, a transmis TRINITAS TV.

După săvârşirea slujbei Aghesmei Mari, ierarhul a rostit un cuvânt de învăţătură, în care a evidenţiat solemnitatea sărbătorii Botezului Domnului şi importanţa ei pentru viaţa spirituală a creştinilor ortodocşi. „Zilele acestea sunt zile de sărbătoare, pe care Dumnezeu le oferă fiecăruia din noi. Aceste daruri pătrund şi în sufletele şi-n trupurile noastre dacă găsesc uşa sufletului şi a inimii deschisă. Toţi trebuie să fim în sărbătoare, toţi cei care au în suflet credinţă mare. Nădăjduim că Boboteaza aceasta va risipi toate greutăţile, ­bolile şi răutăţile din viaţa noastră”, a spus Înaltpreasfinţia Sa.
Agheasma Mare a fost apoi îmbuteliată în 120.000 de sticle de către voluntari ai eparhiei şi oferită credincioşilor în ajun şi în ziua Bobotezei.

Curtea de Argeş

Înaltpreasfinţitul Părinte Calinic, Arhi­episcopul Argeşului şi Muscelului, a săvârşit Sfânta Liturghie şi Sfinţirea Mare a apei în Catedrala Arhiepiscopală din Curtea de Argeş, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, se arată pe site-ul arhiepiscopiaargesuluisimuscelului.ro.

La sfârşitul slujbei, apa sfinţită a fost oferită credincioşilor, cei prezenţi având ocazia să ia, astfel, Agheasma Mare încă din ajun pentru a se evita aglomeraţia din ziua praznicului Botezului Domnului.

Galaţi

La Catedrala Arhiepiscopală din Galaţi, în Ajunul Bobotezei, după slujba Ceasurilor Împărăteşti, Înaltpreasfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, a săvârşit Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia, urmată de slujba Sfinţirii Mari a apei. La final, ierarhul a sfinţit şi o icoană a praznicului, zugrăvită de un pictor din oraş, special pentru sărbătoarea Bobotezei din acest an, ne-a transmis părintele consilier eparhial Rareş Bucur.

În cuvântul de învăţătură rostit cu această ocazie, Înaltpreasfinţia Sa a vorbit despre însemnătatea Bobotezei în viaţa creştinilor, evidenţiind rostul şi folosul ajunării, care trebuie să fie, mai întâi de toate, o renunţare la gândurile rele, la vorbele nepotrivite şi la faptele păcătoase, ca pregătire reală pentru praznicul Teofaniei de la Iordan: „În Ajunul Bobotezei, la catedrală şi în comuniune sfântă cu toţi preoţii arhiepiscopiei, am luat binecuvântare şi putere prin Sfinţirea cea Mare a apei, aşa cum prevăd rânduielile bisericeşti, spre sfinţirea sufletelor şi a trupurilor, spre iertarea păcatelor, spre sfinţirea caselor şi spre obţinerea oricărui folos din Izvorul-Hristos”.

În continuare, ierarhul şi slujitorii catedralei împreună cu voluntari au îmbuteliat apa sfinţită, care a fost distribuită credincioşilor în ziua praznicului.