Ajutor de stat pentru motorina fermierilor
Agricultorii români vor primi ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură. Pentru a beneficia de subvenţii, fermierii trebuie să depună documentele justificative până pe 31 decembrie, informează un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Valoarea ajutorului pentru motorina utilizată în agricultură până la data de 31 decembrie 2014 se ridica la 162,6 milioane de lei. Cantitatea totală de motorină pentru care se acordă ajutor de stat sub formă de rambursare este de 90,5 milioane litri. „Guvernul României a adoptat, în şedinţa din 12 decembrie, hotărârea privind acordarea unui ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură. Perioada de aplicare a schemei de ajutor de stat pentru motorina utilizată în agricultură este până la data de 31 decembrie 2014“, se arată în comunicatul Ministerului Agriculturii. Sumele alocate sunt asigurate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Agriculturii, iar Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) elaborează procedurile specifice de implementare şi control precum şi formularistica necesară aplicării schemei temporare de ajutor de stat. De asemenea, Guvernul României a decis să suplimenteze cu încă două milioane de lei bugetul alocat schemei de ajutor de minimis pentru apicultorii care au suferit pagube din cauza fenomenelor hidrometeorologice nefavorabile, în perioada mai - iulie 2014. Pentru a beneficia de ajutor pentru motorina utilizată în agricultură, solicitanţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii.
Potrivit APIA, agricultorii trebuie să fie înscrişi în evidenţele APIA cu suprafeţele de teren pe care le exploatează sau în Registrul agricol, Registrul plantaţiilor viticole sau alte evidenţe funciare. De asemenea, să fie înregistraţi, cu efectivele de animale, în Registrul naţional al exploataţiilor (RNE), la ANSVSA, sau să deţină document de înregistrare/ autorizare sanitară veterinară pentru păsări/familii de albine/viermi de mătase. Suprafeţele de teren pe care le exploatează trebuie să fie de minimum un hectar, iar suprafaţa parcelei agricole să fie de cel puţin 0,3 ha.
În cazul viilor, livezilor, culturilor de hamei, pepinierelor pomicole, pepinierelor viticole, arbuştilor fructiferi, suprafaţa minimă a parcelei trebuie să fie de cel puţin 0,1 ha. Cererea de acord prealabil pentru finanţare prin rambursare se depune la centrele judeţene ale APIA sau al municipiului Bucureşti, pe raza cărora sunt situate exploataţiile agricole pentru care se solicită ajutorul de stat. (Mariana Bahcevan)