Ajutor european pentru termoficarea Capitalei
Sistemul de termoficare din București, cel mai mare din UE și al doilea din lume, are nevoie urgentă de lucrări ample și costisitoare de reabilitare. După ce a constatat că este un sistem eficient, bazat pe instalaţii de cogenerare, Comisia Europeană a aprobat acordarea unui ajutor de 254 de milioane de euro care va fi folosit la înlocuirea a circa 10% din lungimea totală a reţelei de transport al apei calde.
Decizia Comisiei Europene a fost luată în temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat, după ce România a prezentat planurile privind sprijinirea reabilitării sistemului de termoficare al municipiului Bucureşti. „Această măsură de ajutor în valoare de 254 de milioane de euro, finanţată prin intermediul fondurilor structurale ale UE, va ajuta România să îşi atingă obiectivele în materie de eficienţă energetică şi va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi de alţi poluanţi, fără a denatura în mod nejustificat concurenţa”, a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Margrethe Vestager.
Banii vor fi folosiți pentru reabilitarea reţelei de distribuţie, în special a conductelor de apă caldă din Bucureşti. Mai precis, vor fi înlocuite secţiuni ale principalelor conducte de transport al apei calde, reprezentând aproximativ 10% din lungimea totală a reţelei. Ca mărime, sistemul de termoficare din Bucureşti este primul din UE şi al doilea din lume, deservind 1,2 milioane de locuitori prin circa 940 km de conducte termice pentru sistemul de transport şi 2.800 km de conducte pentru sistemul de distribuţie. Investiția va reduce pierderile de căldură şi de apă, precum şi alte tipuri de pierderi, generând costuri mai mici de întreţinere a reţelei, economii de energie şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră şi de alţi poluanţi.
Normele UE permit statelor membre să acorde sprijin pentru instalaţiile de producţie şi reţelele de distribuţie a energiei termice, sub rezerva îndeplinirii anumitor condiţii stabilite în Orientările Comisiei din 2014 privind ajutoarele de stat pentru protecţia mediului şi energie. În special, proiectele trebuie să îndeplinească criteriile legate de asigurarea „încălzirii centralizate eficiente” stabilite în Directiva privind eficienţa energetică.
Întrucât căldura introdusă în sistem provine în proporţie de aproximativ 80% din instalaţii de cogenerare, Comisia a constatat că sistemul de termoficare din Bucureşti este un sistem eficient de termoficare, așa cum este definit acest concept în directivă. Pe de altă parte, primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a anunţat, marți, demararea procedurilor legale pentru reabilitarea a 40 de kilometri de conductă din reţeaua de termoficare a Bucureştiului, care se adaugă tronsonului de 13 kilometri la care Compania Energetică a început deja lucrările. (C. Z.)