Ajutorul social va fi condiționat de căutarea unui loc de muncă

Data: 30 August 2022

Venitul minim de incluziune va avea două componente, una de consolidare a venitului minim garantat, cealaltă fiind alocaţia pentru susţinerea familiei și se va acorda conform unei legis­lații modificate. Potrivit noilor prevederi, persoanele apte de muncă care se înscriu pentru a primi venitul minim de incluziune au obligativitatea colaborării cu agenţiile de ocupare a forţei de muncă în vederea angajării. De asemenea, copiii din familiile beneficiare trebuie să meargă obligatoriu la școală.

Este „o nouă viziune” privind asistenţa socială în România, a declarat vineri ministrul muncii, Marius Budăi, după ce Guvernul a aprobat ordonanţa de urgenţă referitoare la venitul minim de incluziune.

„Ordonanţa este şi un jalon în PNRR prin care ne-am propus combaterea sărăciei în România, dar şi evitarea excluziunii sociale. (...) Erau trei prestaţii sociale până acum. Ne referim la venitul minim garantat, la alocaţia de sprijin pentru familiile cu copii, dar şi la ajutorul pentru încălzire. Ajutorul pentru încălzire a fost tratat separat în Legea 226/2021 şi au rămas cele două prestaţii sociale care au fost introduse (comasate, n.r.) aici”, a afirmat Budăi, într-o conferinţă de presă.

Potrivit ordonanței, atunci când o familie solicită venitul minim de incluziune, persoanele apte de muncă din acea familie vor fi înscrise automat la agenţiile de ocupare a forţei de muncă. După aprobarea dosarului, acestea sunt obligate să se deplaseze la agenţii pentru a li se căuta un loc de muncă. Dacă persoana nu se prezintă la agenţia de ocupare a forţei de muncă de care aparține, dosarul pentru venitul minim de incluziune se suspendă.

„După aprobarea dosarului de venit minim de incluziune, persoana respectivă este obligată să se deplaseze la agenţia de ocupare, moment în care se declanşează un plan de intervenţie astfel încât persoana respectivă va fi consiliată, va fi calificată sau recalificată, dacă este cazul, şi i se va căuta un loc de muncă”, a explicat ministrul, potrivit Agerpres.

În acelaşi timp, în familiile cu copii înscrise pentru a primi acest ajutor se va declanşa şi un plan de măsuri obligatorii referitor la accesul la educaţie al minorilor.

Ordonanța mai stabilește că plafonul venitului minim creşte de la 260 la 275 de lei/adult echivalent, în cazul componentei de ajutor de incluziune (actualul ajutor social), şi de la 300 la 400 de lei/adult ­echivalent în cazul persoanelor ­vârstnice. Venitul de incluziune în cazul familiei cu copii (actuala alocaţie pentru susţinerea familiei) se majorează de la 600 la 700 de lei/adult echivalent.

În prezent, de sprijin beneficiază 165.000 de familii sau persoane care nu au resursele necesare pentru a-și asigura un nivel de trai minimal. În anul 2022, se estimează că bugetul necesar pentru ajutorul social şi alocaţia pentru susţinerea familiei este de 825 milioane de lei. (C. Z.)