Al VII-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor“
Reprezentanţi ai Patriarhiei Române, Fundaţiei World Vision România, consilieri eparhiali şi inspectori responsabili cu cateheza parohială s-au întrunit ieri, 17 septembrie, la cel de-al VII-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor“, care a avut loc la Centrul social-pastoral „Sfânta Cruce“, din incinta Mănăstirii Caraiman - Buşteni. Întrunirea se încheie astăzi, 18 septembrie, cu şedinţa trimestrială „Alege şcoala!“.
Timp de două zile, participanţii la cel de-al VII-lea Congres naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ analizează impactul pe care proiectele catehetice le-au avut în rândul şcolarilor şi preşcolarilor, dar şi perspectivele de optimizare a activităţii catehetice. Evenimentul a debutat cu sesiunea dedicată relaţiei dintre educaţia religioasă din şcoală şi educaţia catehetică din Biserică. În deschiderea lucrărilor, Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a citit mesajul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, intitulat „Hristos împărtăşit copiilor - o perspectivă creştină în educaţie“.
La eveniment a fost prezent şi Cătălin Andrew Popa, directorul naţional al Fundaţiei World Vision România, care a subliniat importantul rol pe care-l are programul „Hristos împărtăşit copiilor“ pentru viitorul ţării noastre, prin investirea în educaţia şi dezvoltarea copiilor. De asemenea, a mai apreciat că amploarea acestui program catehetic naţional se datorează interesului manifestat de către Biserica Ortodoxă Română faţă de generaţiile tinere, în special din comunităţile rurale, faţă de implicarea copiilor în programe de tipul „şcoală după şcoală“, reducerea abandonului şcolar, creşterea şi dezvoltarea spirituală a copiilor, dar şi dezvoltarea comunităţii în sine. „Cum pot eu să fiu fericit când copiii din ţara mea nu au de mâncare, când trăiesc în condiţii de sărăcie extremă, nu au unde merge la şcoală sau merg pe jos mai mult de o oră spre şcoală, dacă părinţii îi abuzează şi dacă instituţiilor nu le pasă de ei? Aceasta este chemarea noastră! Prin programul «Hristos împărtăşit copiilor» împreună putem demonstra că nu ne pasă doar de un element al dezvoltării copiilor, ci că ne pasă de viaţa lor în sine, că nu stăm nepăsători şi că, de fapt, facem ceva pentru a ajuta copiii. (…) Dacă ar fi un singur partener la care nu am renunţa niciodată, acela este Biserica Ortodoxă Română, pentru că putem vedea rolul deosebit pe care Biserica îl are în aceste comunităţi“, a spus Cătălin Andrew Popa, directorul naţional al Fundaţiei World Vision România.
Despre rezultatele rodnice obţinute în comunităţile în care preoţii se implică şi desfăşoară activităţi cu şi pentru tineri, dar şi despre responsabilitatea comună în educaţia tinerilor a Şcolii şi a Bisericii a vorbit Romeo Moşoiu, consilier al ministrului educaţiei naţionale. „Ceea ce faceţi dumneavoastră în comunităţile şi în eparhiile de unde veniţi este un lucru deosebit de important atât pentru tineri, cât şi pentru comunitatea locală. Acolo unde preoţii se implică în comunitate şi păstrează legătura cu tinerii, rezultatele se văd şi sunt extraordinar de bune. (…) Proiectul «Alege şcoala!» s-a bucurat şi se bucură de o susţinere extraordinar de mare în rândul beneficiarilor. Impactul pe care l-a avut proiectul a fost apreciat de toţi factorii implicaţi, nu numai de la Ministerul Educaţiei, ci şi de la Ministerul Fondurilor Europene, Autoritatea de management şi organismele intermediare. Sperăm ca proiectele pe care le aveţi în plan să le dezvoltaţi, iar împreună să creăm o lume mai bună, în care să aducem bucurie în sufletul copiilor, prin mobilizarea şi implicarea copiilor din comunităţile rurale, unde avem o problemă deosebit de serioasă“, a precizat Romeo Moşoiu, consilier al ministrului educaţiei naţionale.
Consilierul patriarhal, conf. dr. Adrian Nicolae Lemeni, coordonatorul Sectorului teologic-educaţional al Patriarhiei Române, a evidenţiat legătura educaţiei religioase din şcoală cu educaţia catehetică din Biserică, arătând complementaritatea lor, dar şi rolul familiei în relaţia Biserică - Şcoală, întrucât „credinţa vie a unui copil este consolidată încă din familie, întărită în viaţa Bisericii, iar educaţia religioasă din şcoală are menirea de a lumina credinţa, de a o deschide către un orizont şi mai cuprinzător, relaţionând-o cu alte discipline; de aici şi specificul aspectului formativ al educaţiei religioase“.
„Consider că, mai ales în cazul copiilor, este important de subliniat dimensiunea vie atât a educaţiei religioase, cât şi a educaţiei catehetice, pentru că în felul acesta ceea ce învaţă el la şcoală întâlneşte concret în viaţa Bisericii. Ceea ce învaţă la ora de religie poate să fie întregit mai bine prin cateheză, deoarece cateheza vine cu această prezenţă efectivă în spaţiul bisericii şi îl pregăteşte pe copil pentru a sesiza ceea ce ţine de această legătură vie, de viaţa Bisericii. În acest sens, subliniez importanţa reperelor atât pentru educaţia religioasă, cât şi pentru educaţia catehetică, deoarece profesorul de religie şi catehetul trebuie să fie nişte modele vii pentru copii, mai ales că trăim în nişte vremuri când e tot mai greu să avem modele autentice. Trăim într-o societate în care accentul se pune, inclusiv în educaţie, pe ceea ce ţine de pregătirea pentru piaţa muncii, pentru diferite abilităţi, aptitudini, dezvoltate într-un spirit antreprenorial, într-un cuvânt, pentru necesităţile concrete ale societăţii. Fără a eluda acest efort, este esenţial să avem perspectiva unei educaţii care îl pregăteşte pe copil, şi mai ales în cazul educaţiei religioase şi a celei catehetice, nu doar pentru viaţa de aici, ci pentru viaţa veşnică, adică să-i cultive copilului ceea ce ţine de perspectiva vieţii veşnice“, a reliefat conf. dr. Adrian Nicolae Lemeni, consilier patriarhal.
La finalul primei sesiuni, pr. dr. Constantin Naclad, managerul proiectului „Alege şcoala!“, a prezentat raportul de activitate pentru anul 2013-2014 în ceea ce priveşte programul „Hristos împărtăşit copiilor“, Concursul naţional de creaţie „Sfânta Euharistie - Lumina vieţii creştine“, proiectul „Alege şcoala!“, proiectul „Calea Mântuirii“ („The Way“) şi alte activităţi catehetice. De asemenea, au avut loc dezbateri şi discuţii cu privire la planurile de viitor. „În acest an, încercăm să configurăm programul «Hristos împărtăşit copiilor», în sensul în care vrem să revizuim ghidurile catehetice, să continuăm seria concursurilor naţionale, dar şi să readucem în atenţie faptul că acest program înseamnă schimbarea mentalităţii preoţilor pentru educaţia religioasă, aducerea cuvântului lui Dumnezeu mai aproape de inima copiilor şi transformarea lor în credincioşi vii ai Bisericii“, a subliniat pr. dr. Constantin Naclad, managerul proiectului „Alege şcoala!“.
Prima zi s-a încheiat cu sesiunile de prezentare a rapoartelor de activitate ale eparhiilor de către inspectorii responsabili cu cateheza parohială. În acest an au fost două tipuri de rapoarte, şi anume cele tehnice, care au fost adunate într-un singur volum, la nivel de eparhie, şi cele în format multimedia, de asemenea, la nivel de eparhie.
Congresul naţional „Hristos împărtăşit copiilor“ continuă astăzi, 18 septembrie, cu şedinţa trimestrială „Alege şcoala!“.
Iniţiat de Fundaţia World Vision România, programul „Hristos împărtăşit copiilor“ a devenit programul oficial al Patriarhiei Române în 2008, iar pe baza lui s-au construit proiecte în fiecare eparhie, care au avut ca ţintă principală catehizarea copiilor. Cel mai important proiect este „Alege şcoala!“, care se află acum la a treia ediţie.