Alăptarea, „primul vaccin” al copilului
Săptămâna mondială a alăptării este marcată între 1 şi 7 august, organisme internaţionale precum Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) sau UNICEF promovând hrănirea la sân ca fiind „vitală” pentru un început sănătos de viaţă. „Este primul vaccin al copilului, cea mai bună sursă de nutriţie bogată în anticorpi şi poate întări dezvoltarea cerebrală. Lactaţia şi alăptarea reduc riscul de cancer la sân, cancer ovarian, diabet de tip 2 şi afecţiuni vasculare”, subliniază organismele internaţionale.
OMS recomandă alăptarea exclusivă începând din prima oră după naştere şi până la şase luni, hrana complementară urmând a fi introdusă în paralel cu alăptarea, indicată să continue chiar şi după vârsta de doi ani, după cum arată www.who.int, citat de Agerpres.
Hrănirea la sân a bebeluşilor aduce cu sine şi avantaje din punct de vedere economic: reducerea costurilor pentru sănătate şi generarea de forţă de muncă mai capabilă şi mai puternică. „Totuşi, alăptarea nu este doar datoria unei femei. Solicită încurajare şi susţinere din partea consultanţilor pregătiţi, a membrilor familiei, furnizorilor de servicii medicale, angajatorilor, factorilor de decizie şi a altor părţi implicate”, subliniază sursa citată.
Alianţa Mondială pentru Alăptare transmite că în aceste zile „guvernele, sistemele de sănătate, locurile de muncă şi comunităţile vor fi informate, educate şi încurajate să creeze medii favorabile alăptării pentru familiile din lumea postpandemie”.
Un raport publicat în iulie 2018, intitulat „Capture the Moment”, a arătat că 3 din 5 bebeluşi nu erau alăptaţi în prima oră de viaţă. (O. N.)