Alegerea noului Comitet director la ASCOR Iaşi
Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, în zilele de 23 şi 27 noiembrie 2014 a fost ales un nou Comitet director al Asociaţiei Studenţilor Creştini Ortodocşi (ASCOR), filiala Iaşi.
În urma votului Adunării Generale, s-a ales ca următorul preşedinte al ASCOR să fie tânărul Emanuel Buta, student în anul al II-lea la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae“ din Iaşi. Cu nădejdea că aceasta este voia lui Dumnezeu, întregul Consiliu director, în frunte cu noul preşedinte, a primit cu toată dragostea această misiune ce i-a fost încredinţată pentru următorii doi ani, misiune plină de responsabilitate şi demnitate, care necesită curajul şi avântul tinereţii, dar şi dragostea de a jertfi pentru aproapele.
„Aluatul“ tinerilor ascoreni trebuie să fie adunat şi să dospească în mediul universitar. Viaţa în cadrul ASCOR nu este ceva abstract, ci este trăire în bucuria de a fi în comuniune cu cei de lângă tine, este bucuria regăsirii proprii şi a descoperirii unei familii ce te aşteaptă mereu cu braţele deschise, gata să te primească pentru a te odihni. Cu aceste gânduri şi cu nădejdea unui început al lucrării cu Hristos şi în Hristos, tinerii ascoreni şi-au ales pe cei care să le coordoneze activităţile timp de doi ani.
„ASCOR mi-a propus un mod de viaţă activ, iubitor, binevoitor, o relaţie deschisă şi sinceră cu Dumnezeu şi cu ceilalţi oameni“
Iată câteva dintre gândurile noilor aleşi la început de drum.
Emanuel Buta, preşedintele asociaţiei: „Perioada studenţiei este de o frumuseţe aparte, iar acest timp este prea valoros pentru a fi risipit. ASCOR mi-a propus un mod de viaţă activ, iubitor, binevoitor, o relaţie deschisă şi sinceră cu Dumnezeu şi cu ceilalţi oameni, responsabilizare în faţa problemelor vieţii, experienţe de neuitat şi nenumăraţi prieteni. La o asemenea chemare nu am putut răspunde decât prin implicare cu toată dragostea şi bunăvoinţa“.
Mădălin Voicu, vicepreşedinte: „Slavă Domnului pentru toate! Este o mare bucurie să pot ajuta asociaţia din postura de vicepreşedinte şi voi face tot ce îmi va sta în putinţă pentru bunul mers al acesteia. Îl rog pe Domnul să ne fie călăuzitor şi să ne dea puterea de a realiza toate lucrurile frumoase ce ni le-am propus. Doamne ajută!“.
Florina Ilişoi, vicepreşedinte: „La început de drum, pot spune că se aştern în faţa sufletului meu doi ani de experienţe fascinante. Cu mila Domnului, îmi propun să redescopăr frumuseţea uitată a vieţii, bucuria lucrului mărunt şi să colecţionez cât mai multe zâmbete, ajutând aproapele. Anii tinereţii sunt o comoară de nepreţuit şi trebuie chivernisiţi cu multă băgare de seamă“.
Anamaria Ursaciuc, secretar general: „Mă simt foarte responsabilizată de propunerea şi de votul Adunării Generale a ASCOR-ului, şi cu ajutorul lui Dumnezeu nădăjduiesc să nu dezamăgesc. Nădăjduiesc că firea mea activă şi dornică de muncă şi ajutorul Maicii Domnului şi al Sfintei Cuvioase Parascheva, ocrotitoarea asociaţiei, mă vor determina să fac o treabă bună spre folosul voluntarilor înscrişi, dar şi al tuturor celorlalte persoane implicate în mod indirect. Pentru a reuşi în această misiune este nevoie de multă rugăciune, aşa că vă îndemn, pe toţi cei ce citiţi aceste rânduri, să ne pomeniţi în rugăciunile voastre către Bunul Dumnezeu să ne lumineze minţile şi să ne dăruiască putere, răbdare şi dragoste pentru a putea sluji aproapelui nostru“.
Andreea Ochiană, coordonator Departamentul Asistenţă socială: „Mulţumesc lui Dumnezeu şi Maicii Sale pentru toate darurile ce ne-au fost trimise. M-am putut bucura timp de doi ani de mandat, alături de colegii mei. S-au încheiat doi ani de activitate în comitet, încărcaţi şi fructuoşi, iar acum urmează alţi doi ani. Motivul acceptării unui nou mandat pe acceaşi funcţie este continuarea a ceea ce am început, dorinţa de a mă cunoaşte mai bine şi de a ajuta alţi oameni. În speranţa regăsirii în mine a unui om nou, a unor începuturi în calea spre mântuire, dau slavă lui Dumnezeu pentru toate“.
Moise Thedor-Lucian, coordonator Sport-Turism: „Eu sunt foarte mulţumit de fostul comitet; au făcut o treabă excelentă şi se vede că au pus suflet în tot ce au făcut, dovadă fiind căldura pe care o simţeau voluntarii atunci când intrau prima dată în contact cu ASCOR. Nădăjduiesc să ajungem la aceeaşi prietenie strânsă pe care a avut-o fostul comitet şi simt că deja am început cu dreptul. Este adevărat că unii dintre noi suntem începători din punct de vedere administrativ, dar am pornit la drum cu pasiune şi dragoste pentru ceea ce facem şi cred că Dumnezeu este Cel care se va ocupa de bunul mers al lucrurilor acolo unde noi suntem neputincioşi în a izbândi. Tot ce contează este să avem tot timpul în minte scopul pentru care am pornit pe acest drum - mărturisirea cu curaj şi smerenie a valorilor creştin-ortodoxe“.
Condurache Anda-Cristina, coordonator Departamentul Relaţii externe ASCOR Iaşi: „La început de drum, doresc ca tot ceea ce s-a construit până acum în ASCOR să fie continuat frumos, să creştem uşor, uşor, să ne apropiem paşii cu încredere de Biserică şi să căutăm împreună desăvârşirea şi mântuirea. În următorii doi ani, nădăjduiesc să ajut cât de mult îmi stă în putinţă la dezvoltarea acestei asociaţii, care, de altfel, are un rol esenţial în societatea de astăzi. Încercând să sintetizez în câteva cuvinte, ASCOR înseamnă comuniune, cunoaştere, curaj, dragoste, armonie şi bucurie“.
Răzvan Andrei Teletin, coordonator Departament Semper Fidelis: „Dăm slavă Domnului pentu prilejul ce ni se oferă de a trăi frumos studenţia prin comuniunea cu studenţii cu care interacţionăm, cu copiii din centrele de plasament, cu bătrânii de la Căminul «Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena», cu deţinuţii din penitenciar şi cu toţi cei pe care Domnul îi trimite pentru a-i primi în inimile şi rugăciunile noastre. Nădăjduiesc ca tot ceea ce se săvârşeşte în ASCOR Iaşi şi prin această asociaţie să fie o concretizare a gândului şi voii Mântuitorului Hristos în vieţile noastre. Domnul Hristos să ne ajute să trăim întru pace şi întru bucuria Învierii Sale“.
Despre ce înseamnă ASCOR ne-a spus câteva cuvinte şi protos. Nicodim Petre, coordonatorul Departamentului Tineret şi misiune în universităţi din cadrul Sectorului de misiune, statistică şi prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iaşilor: „ASCOR a contribuit la formarea multor generaţii de studenţi. A fost şi este o şcoală. În acest cadru s-au oferit răspunsuri la problemele de viaţă a mii de tineri. A fost totodată o alternativă la posibilităţile de a petrece timpul pe care le oferea Iaşul celor veniţi la studii. Acum lucrurile s-au mai schimbat. Datorită economiei de piaţă şi dezvoltării informaticii s-au produs unele mutaţii la nivel de gândire. Cu toate acestea, sunt mulţi tineri pătrunşi de «neliniştea cea bună», care caută mereu, care nu se pot mulţumi doar cu ceea ce oferă o societate secularizată. Au nevoie de mai mult, au nevoie de o viaţă spirituală intensă. Tinerii sinceri caută adevărul şi caută repere sigure. Nu vor să-şi rateze viaţa. Sunt mulţi în Biserică şi sunt mulţi prezenţi şi la acţiunile ASCOR. Este o mare şansă că suntem ortodocşi şi avem această cale de a ne deschide spre nesfârşitul lui Dumnezeu, avem rugăciunea. Vedem Biserica şi rugăciunea ca pe o mare binecuvântare, ca prilej de a ne îmbogăţi sufleteşte, de a ne înviora, de a acumula har. După ce ne rugăm, putem să dăm şi la alţii putere, bucurie, curaj şi nădejde. Dacă nu, suntem o povară pentru ceilalţi. Omul de rugăciune este factor de echilibru pentru cei din jurul lui. ASCOR-ul trebuie să fie în primul rând o şcoală a rugăciunii. Rugăciunea este izvorul tuturor bunătăţilor“.
Cu siguranţă, ASCOR înseamnă pentru fiecare dintre noi o altă cale, dar pentru toţi destinaţia a fost aceeaşi, anume bucuria comuniunii şi a unităţii, fericirea de a te regăsi şi de a cunoaşte începutul unei creşteri în Hristos, în bucuria de a fi. (Mihail Afloarea, coordonator Departament Credinţă şi cultură - ASCOR Iaşi, Tudorel Rusu)