Alfabetizare şi sprijin pentru copiii rromi din Lipovu
Asociaţia "Vasiliada", aflată sub patronajul Mitropoliei Olteniei, se numără printre puţinele instituţii de caritate din Oltenia care se ocupă de asistenţa rromilor. Un centru de zi al acestui ONG a luat fiinţă în localitatea doljeană Lipovu, încă din 2004, având ca prioritate educaţia copiilor de etnie rromă.
La Centrul de zi din localitatea Lipovu beneficiază de asistenţă socială 30 de copii cu vârste cuprinse între 3 şi 11 ani. Ideea înfiinţării unui astfel de centru a pornit de la încercarea de a integra în societate copii de etnie rromă.
"La început, copiii de grădiniţă aveau program prelungit, cu activităţi în cursul dimineţii până la prânz, masă şi apoi somn până la ora 16:00. Astăzi încercăm să menţinem activităţile educaţionale şi de alfabetizare care sunt sincronizate cu programa şcolară. Beneficiarii noştri sunt foarte receptivi la activităţile pe care le facem, de aceea mi-aş dori ca pe viitor să facem tot posibilul pentru a menţine aceste activităţi", mărturiseşte educatoarea Mirelea Chiot, şefa centrului. Până acum doi ani, exista aici un atelier de croitorie, unul de tâmplărie şi o sală de internet şi se bucurau de activităţile şi sprijinul de aici în jur de 140 de copii.
Prevenirea abandonului şcolar
De doi ani de zile Centrul de zi de la Lipovu trece însă printr-o perioadă extrem de grea. Se asigură o parte din masa pentru beneficiari prin sprijinul Asociaţiei "Vasiliada", o contribuţie importantă având-o şi cei patru angajaţi. Ioana Tutică, educator pensionar, ne-a spus: "Căutăm să vorbim cu ei româneşte, să le imprimăm o educaţie bună. Sunt foarte ascultători dacă ştii să te comporţi cu ei. Dacă nu le place, spun sincer că de mâine nu mai vor să vină. Faptul că nu au în ce să se îmbrace, iar la noi mai găsesc câte ceva, chiar şi o masă caldă, înseamnă foarte mult pentru ei. Sunt copii care învaţă repede, sunt foarte sensibili şi datorită lor centrul acesta este încă în picioare". Despre viitorul proiect în care se va încadra centrul, Sorin Boboc, asistent social al Asociaţiei "Vasiliada", ne-a declarat: "Proiectul se va desfăşura pe o perioadă de doi ani şi are ca obiectiv general prevenirea şi corectarea abandonului şcolar în rândul copiilor din mediul rural, din zone dezavantajate socio-economic, copii de etnie rromă, copii cu tulburări de adaptare socio-şcolară şi menţinerea lor în sistemul de educaţie. Acest proiect este finanţat din fonduri europene, iar principalul partener este Organizaţia "Copii în dificultate" din Bucureşti".