Alimentele din Europa respectă standardele de calitate
Rezultatul controalelor realizate în România pentru depistarea unui eventual „dublu standard” arată că produsele provenite din Europa sunt conforme în privința calității pentru aproape toate categoriile, cu excepţia unui sortiment de miere. Au fost analizate 175 de probe din alimente ce ajung pe piața noastră din țări precum Franţa, Germania, Spania sau Danemarca, comercializate în 11 hipermarketuri.
Specialiştii Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), împreună cu cei ai Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), precum şi cu cei ai Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului au prezentat rezultatele unor controale mixte realizate în luna martie pe alimentele provenite din comerţul intracomunitar, care au vizat conformitatea celor înscrise pe etichetă, verificarea compoziţiei din carne, peşte, lapte, verificarea reziduurilor de pesticide din legume şi fructe existente pe piaţa din România şi provenite din afară, verificarea de grăsimi vegetale pe produse din carne şi lapte, utilizarea aditivilor şi a substituenţilor peste limite prevăzute de legislaţie sau a celor menţionate pe etichetă, dar şi elemente care definesc specificitatea produsului finit conform indicaţiilor de pe etichetă. Controalele au fost realizate pentru depistarea unui eventual „dublu standard” în privinţa calităţii alimentelor produse în vestul Europei şi comercializate pe pieţele din Europa Centrală şi de Est.
În urma controalelor, produsele s-au dovedit a fi conforme în privința calităţii pentru aproape toate categoriile de produse. Doar în cazul unei probe de miere din Franţa, marca „Fleur de Miel”, au fost găsite depăşiri cu 50% ale unui coeficient enzimatic, care nu produce efecte imediate asupra sănătăţii consumatorilor, ci o depreciere a calităţii produsului. „Din 396 de recipiente de miere polifloră, ambalate pe o cantitate de 500 de grame, 108 recipiente au fost localizate şi retrase de la comercializare şi dispuse pentru neutralizare, dar restul au fost vândute”, a declarat Geronimo Brănescu, preşedintele ANSVSA.
Probele recoltate au provenit de la produse din întreaga Europă, ţări precum Franţa, Germania, Spania, Danemarca, Croaţia şi Slovenia. Membrii echipei de control au avut „libertatea deplină” în selectarea produselor prelevate, precum şi a hipermarketurilor unde au fost făcute aceste acţiuni pentru controlul calităţii produselor alimentare provenite din comerţul comunitar, susţin reprezentanţii MADR. Potrivit acestora, au fost verificate 11 hipermarketuri din România, în special din Bucureşti, fiind prelevate 175 de probe din produse alimentare dintre care: 46 de produse din carne (salam, parizer crenvurşti, pate de ficat, cârnaţi), 46 de probe de produse din lapte (smântână, brânză, unt, lapte, caşcaval), 16 probe din produse din peşte refrigerat, congelat, afumat şi din conserve, 11 probe de miere de albine, 4 probe pastă de tomate şi 52 probe de fructe şi legume (salată verde, conopidă, ardei gras, kapia, broccoli, castraveţi, tomate şi mere). Toate probele au fost duse la trei laboratoare acreditate şi autorizate. Cât priveşte conţinutul de pesticide din legume şi fructe, Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF) a prelevat 52 de probe din supermarketuri, toate fiind conforme cu prevederile regulamentelor europene privind conţinutul reziduurilor de pesticide. „Nu s-au depistat reziduuri de pesticide peste limita maximă admisă, la 27 de probe lipseau în totalitate, iar la 25 au fost depistate reziduuri, dar sub limita maximă admisă”, a precizat şi Doina Băiculescu, directorul general al ANF. La începutul lunii martie, Slovacia şi Ungaria au susţinut că produsele alimentare vândute în Europa Centrală au o calitate inferioară comparativ cu produsele cu etichete similare comercializate în alte ţări şi au cerut, la un summit organizat pe 9 martie, ca Uniunea Europeană să denunţe acest dublu standard.