Altar de vară sfinţit la crucea-monument de pe Muntele Mic
Pentru a 18-a oară consecutiv, crucea-monument de pe Muntele Mic a devenit loc de popas duhovnicesc la sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci. De 18 ani, arhierei, preoți, diaconi, autorități centrale, județene, locale, civile și militare, precum și numeroși credincioși urcă în data de 14 septembrie în stațiunea Muntele Mic pentru a se ruga și pentru a aduce recunoștință față de eroii neamului românesc.
Anul acesta a fost unul deosebit, întrucât a fost sfințit Altarul de vară ridicat la baza crucii, în care de acum înainte se va oficia Sfânta Liturghie de hramul Înălțării Sfintei Cruci, dar și cu alte ocazii.
Sărbătoarea a debutat încă de la orele dimineții prin întâmpinarea, la intrarea în stațiune, de către Garda de onoare a Brigăzii 8 Cercetare Supraveghere „Decebal”, a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, a Preasfințitului Părinte Ieronim, Episcopul Daciei Felix, și a Preasfințitului Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului. După acest moment, ierarhii împreună cu un sobor de preoți, militari, sute de credincioși, printre care foarte mulți copii și tineri, membrii Asociației Tinerilor Ortodocși din Banatul de Munte și elevi de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș au pornit în procesiune aproximativ 40 de minute până la cota 1.670 metri, unde se află crucea-monument ridicată pentru eroii bănățeni.
Aici, după intonarea Imnului de stat, a fost săvârșită slujba de sfințire a Altarului ridicat în ultima perioadă special pentru această zi de sărbătoare. De asemenea, a fost binecuvântată și o troiță amplasată de curând în locul primei cruci de lemn ridicată de înaintași în anul 1936 ca ofrandă pentru eroii bănățeni din lupta pentru reîntregire.
În continuare a fost oficiată Sfânta Liturghie de către cei trei ierarhi împreună cu un sobor de preoți și diaconi. În cadrul acesteia a fost săvârșită o slujbă de pomenire pentru eroii bănățeni căzuți pe câmpurile de luptă, dar și pentru ctitorii crucii-monument.
După Sfânta Liturghie, ctitorii și binefăcătorii care s-au implicat în ridicarea Altarului de vară și a troiței au primit din partea Preasfințitului Părinte Lucian mai multe diplome de recunoștință. Ctitorului principal, Ion Bejeriță, i-a fost conferit Ordinul eparhial „Crucea Episcop Elie Miron Cristea”, clasa a doua, pentru mireni. „Pelerinajul pe Muntele Mic este un drum al Crucii, este o jertfă pe care clerul și poporul din episcopia noastră o aduc Mântuitorului Hristos, pentru ca El, Răscumpărătorul nostru, să ne dăruiască tuturor iertarea păcatelor. Trebuie să ne asumăm și noi, fiecare, mântuirea pe care Mântuitorul ne-a adus-o pe Crucea Golgotei, trebuie și noi să ne jertfim pentru iertarea păcatelor noastre, pentru că nu se poate să ajungem la lumina Învierii lui Hristos fără jertfă, fără osteneală, fără un drum al Crucii, fără un urcuș pentru ispășirea și iertarea păcatelor noastre”, a afirmat Preasfințitul Părinte Lucian.
La final au fost depuse coroane din partea oficialităților și a avut loc ceremonialul militar oferit de către Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara. Toți pelerinii au primit și pachete cu o mică gustare din partea organizatorilor.
Stațiunea Muntele Mic a luat ființă în anul 1935, iar în iulie 1936 a fost inaugurat monumentul eroilor bănățeni din lupta pentru reîntregire, sau Crucea de pe Muntele Mic, o cruce de lemn mai mică. Între anii 2003 și 2004 a fost ridicată actuala cruce metalică, structurată din oțel laminat cu o înălțime de 27 metri, recunoscută ca fiind unul dintre cele mai reprezentative monumente din Banat.