Ambasadorul Federaţiei Ruse, în vizită de prezentare la Patriarhia Română
În ziua de miercuri, 23 noiembrie 2016, la Reşedinţa Patriarhală, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a primit în vizită de prezentare pe Excelenţa Sa Valery Kuzmin, ambasadorul Federaţiei Ruse în România.
Domnul ambasador a mulţumit pentru primire şi a făcut o scurtă prezentare a situaţiei bisericeşti din Rusia, subliniind, totodată, bunele relaţii dintre Biserica Ortodoxă Rusă şi Biserica Ortodoxă Română. În acest sens, ambasadorul Federaţiei Ruse la Bucureşti a apreciat autoritatea morală a Bisericii în promovarea valorilor religioase şi în apărarea familiei tradiţionale. În continuare, Excelenţa Sa a menţionat necesitatea manifestării solidarității cu acele comunităţi creştine din diferite zone ale lumii care sunt în pericol şi, în special, cu creştinii din Siria.
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a felicitat pe noul ambasador al Federaţiei Ruse la Bucureşti, care se află la începutul misiunii sale în România. Patriarhul României a menţionat relaţiile frăţeşti dintre Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă Rusă, mai ales în lumea de astăzi, aflată într-un profund proces de secularizare, care afectează în primul rând generațiile tinere. Preafericirea Sa a apreciat, de asemenea, importanţa dezvoltării relaţiilor culturale şi spirituale dintre România şi Federaţia Rusă, cu scopul promovării mai intense a valorilor creştine în lumea contemporană.
Sectorul relaţii bisericeşti, interreligioase şi comunităţi bisericeşti externe
Importanţa „valorilor spirituale şi morale”
La final, ambasadorul Valery Kuzmin a declarat: „Astăzi, am avut marea onoare de a fi în audienţă cu Preafericitul Părinte Patriarh Daniel. Am avut o experienţă personală deosebită în cadrul discuției cu Preafericirea Sa. Vreau să exprim speranţa că relaţiile între Bisericile noastre, Biserica Ortodoxă Română şi Biserica Ortodoxă Rusă, vor cunoaşte o nouă dinamică. Nădejdea mea este bazată că şi la Bucureşti, şi la Moscova este conştientizată importanţa valorilor spirituale şi morale”. (Ioan Bușagă)