Ambasadorul Republicii Malta, în vizită de rămas-bun la Patriarhia Română
În ziua de vineri, 9 februarie, Excelența Sa Lino Bianco, ambasadorul Republicii Malta în România, a fost primit la Patriarhia Română de Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, în vizită de rămas-bun la încheierea misiunii diplomatice în România. Întâlnirea a avut loc la Palatul Patriarhiei din București.
În cuvântul rostit, Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul a apreciat implicarea și contribuția adusă de ambasadorul Lino Bianco în promovarea comunității române din Malta:
„În numele Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, vă felicităm la finalul misiunii diplomatice în România și apreciem activitatea diplomatică bogată desfășurată în perioada mandatului dumneavoastră. De asemenea, transmitem mulțumirile și felicitările Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pentru contribuțiile semnificative ale Excelenței Voastre în favoarea comunității române din Malta, dintre care remarcăm: organizarea Zilelor Culturii Românești în Malta, sub înaltul patronaj al președintelui Maltei; expoziția «100 de ani de arhitectură românească în Malta»; introducerea unui modul de studiu al limbii române la Universitatea din Malta; oferirea a peste 15 acorduri ERASMUS, multe pentru personal didactic de la facultățile de teologie. Știm cu toții că Malta are o îndelungată istorie creștină, fiind amintită în Cartea Faptele Apostolilor de Sfântul Apostol Pavel, care a naufragiat în Malta, în drumul său spre Roma, unde urma să fie judecat de cezar, iar locuitorii acestei insule s-au arătat plini de omenie și bunăvoință față de el (Fapte 28, 2). Malta este o destinație turistică populară în rândul românilor, cu locuri de pelerinaj creștin, cu bazilici splendide și opere de artă deosebite”, a spus Episcopul-vicar patriarhal.
Ierarhul a mai subliniat buna colaborare între cele două state, amintind, de asemenea, și activitatea de promovare a învățământului universitar prin stagii de pregătire și schimburi de experiență pentru studenți și cadre didactice de la mai multe universități din România. „Personal, consider că întâlnirea cu dumneavoastră este o onoare și o oportunitate de a vă cunoaște și a vă mulțumi pentru implicarea în atât de multe acțiuni care vizează atât Biserica, cât și relațiile bilaterale între cele două state, sau care îi inspiră pe tinerii studenți din Iași, Chișinău, Alba Iulia. Această disponibilitate a dumneavoastră evidențiază personalitatea unui profesionist, a unui om dedicat, cu înalte calități morale, o persoană foarte activă care, având și calitatea de profesor de arhitectură, este preocupat să inspire valori autentice generațiilor de tineri studenți, prin cursuri publice, prin conferințe, prin valoroase donații de cărți de specialitate ori prin sprijin pentru stagiul de mobilitate ERASMUS. Ne exprimăm speranța că veți rămâne în continuare un prieten apropiat al poporului român și al Bisericii Ortodoxe Române”, a mai spus Preasfinția Sa. Întâlnirea s-a încheiat cu vizitarea Catedralei Patriarhale de pe Colina Bucuriei.