Ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun în vizită la Mănăstirea Antim

Un articol de: Pr. Ştefan Sfarghie - 01 Septembrie 2017

Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a primit ieri, 31 august 2017, vizita Excelenţei Sale, prof. univ. dr. Liviu-Petru Zapîrţan, amba­sador extraordinar şi pleni­- po­tenţiar al României pe lângă Sfântul Scaun şi Ordinul Suveran de Malta. Întâlnirea a avut loc în clădirea Bibliotecii Sfântului Sinod (fostul Palat al Sfântului Sinod) de la Mănă­s­tirea Antim din Bucureşti.

În cadrul întrevederii, au fost aduse în discuţie ches­tiuni legate de o viitoare vizită a Papei Francisc în România. „Sigur că noi pregătim, prin acţiunile noastre multiple: culturale, schimburi de vizite ş.a., o atmosferă care să marcheze clar dorinţa noastră de a-l avea pe pământ românesc pe Papa de la Roma. După cum se ştie, este invitat de preşedintele României, domnul Klaus Iohannis, este invitat de Conferinţa Episcopilor catolici şi greco-catolici şi, sigur, doream să ştiu care este poziţia Bisericii Ortodoxe Române, pentru că Papa vizitează o ţară şi la invitaţia Bisericii celei mai importante din ţara respectivă. Mă bucur să constat că ierarhii Bisericii Ortodoxe Române privesc cu multă simpatie această posibilitate a vizitei Papei. Nu vă ascund că, fiind profesor de ştiinţe politice la Universitatea din Cluj, sunt legat de ideea întâlnirii dintre Biserici”, ne-a declarat Excelenţa Sa, prof. univ. dr. Liviu-Petru Zapîrţan.

Vizită la principalele obiective de la Mănăstirea Antim

La finalul întrevederii cu PS Episcop Varlaam Ploieşteanul, ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun a vizitat Sala „Atanasie Mironescu - Mitropolit primat”, Biblioteca Sfântului Sinod, precum şi biserica Mănăstirii Antim, ctitorie a Sfântului Ierarh Martir Antim Ivireanul. „Mi-a făcut mare plăcere să văd biblioteca, fiind un om de carte şi având eu însumi în biblioteca personală o tipăritură de-a lui Antim Ivireanul”, a mai spus ambasadorul României pe lângă Sfântul Scaun, Liviu-Petru Zapîrţan. Totodată, Excelenţa Sa şi-a exprimat dorinţa ca eventuala vizită a Papei Francisc în România să fie un succes înregistrat cât mai curând, „să fie semnul deschiderii unui popor pe care profesorul meu Nicolae Mărgineanu îl numea «popor pus sub semnul omeniei»”.