Amenzi pentru şoferii care transportă copiii fără centură

Data: 04 Septembrie 2014

Minorii trebuie să călătorească în scaune pentru copii omologate sau să poarte centuri de siguranţă, în caz contrar şoferul autoturismului va fi sancţionat cu puncte amendă de până la 450 lei. Completările la Codul rutier stipulate printr-o ordonanţă publicată în „Monitorul Oficial“ vor intra în vigoare la sfârşitul lunii septembrie. 

Şoferii care nu transportă copiii în condiţii de siguranţă vor fi sancţionaţi cu patru sau cinci puncte amendă de la sfârşitul lunii septembrie, conform completărilor aduse legislaţiei rutiere. Potrivit actului normativ publicat în „Monitorul Oficial“, care armonizează legislaţia rutieră românească cu cea europeană, va fi sancţionată cu trei puncte de penalizare nerespectarea obligaţiei conducătorului de autovehicul de se asigura că persoanele minore poartă centuri de siguranţă sau sunt transportate în dispozitive de fixare în scaune pentru copii omologate. „Noutatea o reprezintă sancţionarea şoferului care transportă copii fără respectarea regulilor de siguranţă. Regulile existau şi până acum - scaun special pentru copiii până în 3 ani şi centură de siguranţă pentru cei de până la 12 ani -, însă nu exista posibilitatea de a sancţiona direct şoferul autovehicului“, a precizat şeful Direcţiei Rutiere a Poliţiei Române, comisarul şef Florin Brăcea, citat de Mediafax. Aceeaşi sancţiune o vor primi şoferii care transportă copii în vârstă de până la 3 ani în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă, cu excepţia celor destinate transportului public de persoane, precum şi a taxiurilor, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. De asemenea, şoferii trebuie să informeze pasagerii cu privire la obligaţia legală de a purta centurile de siguranţă în timpul circulaţiei pe drumurile publice. Un raport al Comisiei Europene realizat în 2010 sublinia faptul că viteza, alcoolul şi nefolosirea centurii de siguranţă sunt principalele cauze ale deceselor survenite în urma accidentelor rutiere. 

Potrivit actului normativ, mostrele biologice vor putea fi recoltate şi în ambulanţele cu medic şi autospecialele SMURD. „Medicul, asistentul medical sau persoana cu pregătire medicală de specialitate din echipajul ambulanţei sau autospecialei aparţinând SMURD, care intervine la evenimentele în legătură cu traficul rutier, poate recolta mostre biologice în măsura în care prin aceasta nu se afectează acordarea asistenţei medicale de urgenţă sau de prim ajutor, precum şi în situaţia în care persoana implicată într-un accident de circulaţie refuză transportul de urgenţă la o unitate sanitară sau starea sa de sănătate nu impune acest transport“, prevede actul normativ care completează Ordonanţa de urgenţă nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice. În acelaşi timp, noua ordonanţă prevede că unei persoane căreia i-a fost anulat permisul auto ca urmare a condamnării pentru o infracţiune ce a fost dezincriminată ulterior i se va elibera un nou permis de conducere fără a mai fi necesară susţinerea examenului. (Oana Nistor)