Americanul cu origini românești care l-a creat pe Spider Man

Un articol de: Cristina Zamfirescu - 20 Ianuarie 2023

Scriitor american de benzi desenate, redactor, actor, producător şi personalitate de televiziune, Stan Lee, de la nașterea căruia s-au împlinit nu de mult 100 de ani, este creatorul celebrului personaj Spider Man. Stan a văzut lumina zilei la 28 decembrie 1922 în New York, SUA, în apartamentul părinţilor săi, emigraţi din România. A lucrat în cadrul unei edituri de familie, numită Timely Publications, care mai târziu avea să devină Marvel Comics. A fost liderul echipei de creație la Marvel timp de două decenii, perioadă în care editura s-a transformat într-o corporaţie multimedia, care a dominat industria benzilor desenate şi a filmului.

În colaborare cu alţi artişti de la Marvel, precum Jack Kirby şi Steve Ditko, a creat personaje emblematice, cum ar fi supereroii Spider Man, X-Men, Iron Man, Thor, Hulk, Ant-Man, Wasp, Fantasticii Patru, Black Panther, Daredevil, Doctor Strange, Scarlet Witch şi Black Widow. În anii 1980, a urmărit dezvoltarea eroilor Marvel în alte medii, cu rezultate nu totdeauna pozitive. Chiar și după retragerea sa de la Marvel, în anii 1990, Lee a rămas o figură emblematică a companiei, având apariţii frecvente în filme şi emisiuni de televiziune. Şi-a continuat munca creativă independentă până la vârsta de 90 de ani. 

A fost inclus în „Hall of Fame” al premiilor „Will Eisner” din industria de benzi desenate, în 1994, şi în „Jack Kirby Hall of Fame”, în 1995. A primit Medalia Naţională a Artelor NEA în 2008. Stan Lee a fost căsătorit cu Joan și a avut doi copii. A murit în 12 noiembrie 2018, la Los Angeles.