Amintiri despre părintele Dumitru Stăniloae

Un articol de: Marius Nedelcu - 26 Iunie 2013
La  Biserica „Sfântul Elefterie“ - Nou, paraclis patriarhal, din Bucureşti, a fost evocată luni, 24 iunie, personalitatea părintelui Dumitru Stăniloae. Slujitori ai acestei biserici şi mai mulţi mireni au dat împreună o frumoasă mărturie despre întâlnirile cu teologul român şi despre cuvintele sale ziditoare. 
 
Au fost prezentate imagini cu părintele Dumitru Stăniloae şi cu apropiaţii săi din diferite perioade ale vieţii şi activităţii sale şi câteva înregistrări audio cu părintele. Evenimentul a debutat cu un cuvânt rostit de părintele paroh Valer Ulican, care a amintit despre noutatea pe care teologul român a adus-o teologiei, el arătând că la baza creaţiei nu stă un principiu abstract, o lege sau o necesitate, ci iubirea personală a Persoanelor Sfintei Treimi. „Am ales să organizăm acest eveniment în ziua pomenirii Sfintei Treimi pentru că în iubirea trinitară egoismul nostru se anulează. Părintele Dumitru Stăniloae a primit numele de teolog al iubirii Sfintei Treimi. Iubirea dintre cele trei Persoane dumnezeieşti este singura explicaţie pentru actul creaţiei, ne învaţă părintele, şi afirmă mai apoi că unde este iubire, este putere care învinge puterile răului sau ale diminuării existenţei. Unde nu este iubire, este trăirea neputinţei sau a sărăciei de viaţă ca moarte spirituală. În Dumnezeu este iubirea atotputernică, pentru că existenţa desăvârşită este existenţa fără nici o lipsă simţită“, a spus pr. Valer Ulican. 
 
Cântecul de toacă marchează trecerea de la timpul cotidian la timpul slujbelor bisericeşti care se împărtăşeşte din veşnicia lui Dumnezeu, aceasta fiind una din temele dragi ale teologului român. Două tinere din localitatea Victoria, Făgăraş, pregătite de pr. Octavian Smădu, au prezentat mai multe modalităţi de a bate toaca specifice zonei şi au arătat că aceste tradiţii nu trebuie uitate. Evenimentul a fost îmbogăţit de sopranele Felicia Filip şi Olga Caia, care au cântat rugăciunile „Tatăl Nostru“ şi „Iubi-Te-voi, Doamne“, apoi de artista Maria Casandra Hăuş, care a interpretat mai multe pricesne din zona Maramureşului, precum şi de Corul de copii „Sunetul muzicii“, dirijat de Cristina Manoliu, care a susţinut un mic concert. Scriitoarea Lidia Popiţa Stoicescu a spus că, în ciuda activităţii teologice de neegalat, părintele Stăniloae avea sentimentul la sfârşitul vieţii că nu a lucrat îndeajuns, că nu a spus tot ce se putea spune şi ar dori să mai aibă timp să mai lucreze. „Activitatea şi opera părintelui Dumitru Stăniloae trimit la un verset din Psalmul 41: «Adânc pe adânc cheamă în glasul căderii apelor Tale. Toate talazurile şi valurile Tale peste mine au trecut»“, a spus scriitoarea. La eveniment a participat şi părintele arhim. Timotei Aioanei, Mare Eclesiarh al Catedralei patriarhale şi Exarh cultural al Arhiepiscopiei Bucureştilor, care a spus că părintele Stăniloae este un reper şi un model de cum poate fi dedicată o viaţă slujirii lui Dumnezeu prin cuvânt şi teologie. „Recunoştinţa este tot mai rar întâlnită în lumea în care trăim noi şi tot mai puţini oameni îşi aduc aminte de alţii, de aceea această iniţiativă este lăudabilă şi ea se înscrie în îndemnul pe care marele Apostol al neamurilor ni l-a lăsat de a ne aduce aminte de cei care ne-au vorbit nouă de cuvintele Evangheliei şi privind la felul cum şi-au pus viaţa să le urmăm credinţa“, a spus părintele arhimandrit. 
 
La sfârşitul evenimentului, Corul de copii şi tineret „Symbol“ al Patriarhiei Române, dirijat de diac. Jean Lupu, a susţinut un mic concert cu cântece religioase.