Analize medicale: Colesterolul seric, util în diagnosticul hepatitelor acute

Data: 14 Mai 2008

Colesterolul este un derivat sterolic monoalcoolic, prezent într-o serie de grăsimi tisulare (2,4‰), în muşchi (0,3-0,4‰), în ţesutul nervos (26-44‰). De asemenea, gălbenuşul de ou conţine 2,9% colesterol, ca şi unele seminţe de plante. Prezenţa colesterolului în sânge defineşte colesterolemia.

Valorile normale: - la bărbaţi: 100-250 mg/100 ml ser (la 20 de ani), 100-290 mg/100 ml ser (la 30 de ani), 135-315 mg/100 ml ser (40 de ani), 150-340 mg/100 ml ser (50 de ani), 140-320 mg/100 ml ser (60 de ani), 140-310 mg/100 ml ser (70 de ani); - la femei: 10-250 mg/100 ml ser (la 20 de ani), 120-290 mg/100 ml ser (30 de ani), 135-290 mg/100 ml ser (40 de ani), 135-330 mg/100 ml ser (50 de ani), 145-355 mg/100 ml ser (60 de ani). Un nivel crescut de colesterol este prezent în următoarele stări patologice: hipercolesterolemie esenţială, diabet zaharat, sindrom nefrotic, ateroscleroză, intoxicaţii acute cu fosfor, tetraclorură de carbon, alcool, morfină, icter obstructiv, pancreatită, obezitate, sarcină. Hipocolesterolemia este constatată în următoarele boli: hepatite acute, hepatite cronice (numai colesterolul esterificat), hipertiroidie, infecţii bacteriene (pneumonie, difterie, lepră, tuberculoză, febră tifoidă), hemopatii severe (anemie Biermer, leucemii, boala Hodgkin, limfosarcom, boala Minkowski-Chauffard, boala Kahler, boala Waldenstrom). (Rubrică realizată cu sprijinul laboratorului Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)