Andrei Pleşu s-a întâlnit cu teologii clujeni
Studenţii Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au avut prilejul de a-l întâlni pe omul de cultură Andrei Pleşu, marţi, 29 ianuarie, în Aula “Nicolae Ivan”, cu ocazia sărbătoririi hramului şcolilor de teologie, Sfinţii Trei Ierarhi.
În deschiderea evenimentului, părintele decan Vasile Stanciu a mulţumit invitatului pentru că a răspuns pozitiv invitaţiei adresate de Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. După ce a adresat mulţumiri pentru invitaţie, Andrei Pleşu a susţinut o cuvântare adresată studenţilor teologi care sunt, în opinia sa, „studenţii celei mai grele şi mai frumoase facultăţi din lume“.
„Aţi avut noroc că aţi intrat pe acest tărâm. Pentru că aceasta este singura facultate din lume - şi nu vorbesc de această Facultate de la Cluj, ci de Facultatea de Teologie în general - în care se presupune că cel care intră iese transformat. Nici o facultate nu-şi propune să te transforme fundamental. Dacă faci tehnologia construcţiilor de maşini, când termini facultatea, nu eşti fundamental altcineva decât atunci când ai intrat, ci ai doar câteva dexterităţi în plus“, a spus Andrei Pleşu, care a adăugat că studenţii teologi nu au dreptul să iasă din facultate aşa cum au intrat, nu sub raportul cunoştinţelor, al informaţiei, ci sub raportul unei evoluţii interioare.
Scriitorul a amintit importanţa studiului în teologie, alături de cea a trăirii interioare. „Părintele Cleopa avea patru clase primare, dar din discuţiile cu el mi-am dat repede seama, şi pe urmă mi s-a confirmat, că citise toată biblioteca de la Mănăstirea Neamţ. El nu vorbea doar ca un trăitor. El vorbea şi ca un om care ştia despre ce vorbeşte, care avea referinţe, care avea la îndemână întotdeauna citatul potrivit, care avea şi reflecţii despre anumite comentarii la citatul respectiv. Deci vorbea ca un om instruit, ca un om cultivat, ca un om care avea cultura domeniului lui. Credinţa nu se poate dispensa de trăire, de un fapt, dar e periculos să crezi că se poate dispensa de studiu“, a spus Andrei Pleşu. Acesta şi-a întărit afirmaţia prin exemplul unor părinţi ai Bisericii, precum Iustin Martirul şi Filosoful sau Sfinţii Trei Ierarhi, care cunoşteau limba şi filosofia greacă şi care s-au format în medii academice.