Angajamente ale României pentru reducerea emisiilor de carbon

Data: 04 Noiembrie 2021

România se angajează să îşi reducă emisiile de dioxid de carbon, dar şi să beneficieze de economia verde emergentă, potrivit discursului președintelui Klaus Iohannis susținut la Conferinţa ONU privind schimbările climatice de la Glasgow. Printre măsurile pentru viitor se numără plantarea a 57.000 de hectare de păduri noi și implementarea în România a celei mai noi tehnologii nucleare civile, pusă la dispoziție de Statele Unite, care a anunțat semnarea unui acord în acest sens.

România are una dintre „cele mai scăzute” rate de emisii de gaze cu efect de seră pe cap de locuitor din Uniunea Europeană, a susți­nut, la Glasgow, preşedintele Klaus Iohannis, care a adăugat că ţara noastră se angajează să crească, în viitor, procentul de energie provenită din surse regenerabile.

„Din 1989 până în 2019, emi­siile de gaze cu efect de seră ale României au scăzut cu 64%. Avem una dintre cele mai scă­zute rate de emisii pe cap de locuitor din Uniunea Europeană. Între 1990 şi 2019, România şi-a redus şi intensitatea emisiilor de CO2 pe unitatea de PIB cu 77%, o rată mai mare decât du­blul mediei globale. Suntem angajaţi să facem şi mai mult”, a spus şeful statului, în cadrul segmentului la nivel înalt al summitului privind schimbările climatice (COP26).

Potrivit lui Iohannis, România are o pondere ridicată a energiei regenerabile, de 40%, în mixul energetic.

„Ne angajăm să creştem acest procent în viitor. Vom lupta împotriva schimbărilor climatice cu soluţii bazate pe natură, folosind 57.000 de hectare de păduri noi prevăzute în Planul nostru Naţional de Redresare şi Rezilienţă pentru a capta carbonul şi a combate deşertifica­rea”, a spus Iohannis, potrivit Agerpres.

În cadrul COP26, Klaus Iohannis a avut o întâlnire cu re­pre­zentantul special al preşedin­telui american pentru climă, John Kerry, ocazie cu care a fost anun­țată intenţia României, în par­teneriat cu SUA, de a construi și integra în sistemul na­ţional ener­getic, până în anul 2028, primul reactor modular de mici dimensiuni american (SMR), cea mai nouă tehnologie nucle­ară civilă. Acordul va fi finalizat astăzi, 4 noiembrie, a anunţat ministrul energiei, Virgil Po­pescu.

Reactoarele SMR presupun costuri scăzute, scalabilitate şi flexibilitate şi sunt uşor de integrat cu alte surse de energie cu­rată, arată un comunicat al Departamentului de Stat al SUA, preluat de Agerpres. Pot fi amplasate în funcţie de nevoile reţe­lei energetice naţionale şi există posibilitatea măririi capa­cităţii lor. Pot fi folosite, de exem­plu, pen­tru a înlocui cele șapte termocentrale pe cărbune din România şi pentru a crea locuri de muncă pentru angajaţii acestora.

De asemenea, pot deveni fur­nizori de hidrogen, energie ter­mică utilizată în procese industriale şi de apă desalinizată cu respectarea cotelor privind decarbonizarea, standardele de ca­l­i­tate a aerului şi nevoile de apă curată. (C.Z.)