Angajaţii Metrorex ameninţă, din nou, cu greva generală
Sindicaliştii de la metrou ameninţă cu deschiderea conflictului de muncă într-o săptămână, dacă administraţia nu începe negocierile pentru un nou contract colectiv de muncă, reprezentanţii salariaţiilor cerând majorarea fondului de salarii cu 3,7%.
Preşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM), Ion Rădoi, a declarat, ieri, într-o conferinţă de presă, că bugetul Metrorex, care urmează să fie aprobat în maximum o săptămână, este îngheţat la nivelul celui din 2009. Guvernul are datorii de aproximativ 30 milioane de euro la societatea franceză Alstom, care se ocupă de mentenanţa metroului, ar fi explicaţia acestei decizii.
Rădoi a susţinut că, din cauza acestor datorii, Metrorex este din nou pe lista de monitorizare a FMI. „Salariaţii metroului nu au nici o vină şi ei trebuie să-şi primească salarii majorate deoarece metroul înregistrează profit“, a motivat liderul sindical.
Ion Rădoi a spus că dacă situaţia nu se rezolvă, în luna martie s-ar putea ajunge din nou la grevă. Vechiul contract de muncă a expirat în noiembrie 2009, când salariaţii au intrat în grevă şi, de atunci, aceştia nu au contract colectiv de muncă, deoarece ministrul Radu Berceanu refuză orice negociere, motivând că nu este bugetul aprobat.
Angajaţii de la metrou au fost în grevă timp de două zile, în noiembrie 2009, când au cerut o majorare salarială de 20% şi încheierea unui nou contract colectiv de muncă, în condiţiile în care cel vechi expirase la începutul lunii. Greva a fost declarată ilegală de Tribunalul Bucureşti, iar activitatea a fost reluată.
Potrivit legii, după ce instanţa declară greva drept ilegală, angajaţii de la metrou sunt obligaţi să-şi reia activitatea fără a mai avea loc negocieri şi, implict, fără a mai obţine majorării salariale.
După decizia instanţei, Rădoi spunea că oamenii se întorc la lucru, dar conflictul rămâne deschis.