Anghinarea ajută la apariția de noi celule care repară ficatul afectat

Un articol de: Monahia Ecaterina Vicleanu - 14 Feb 2020

Anghinarea este o plantă ierboasă de origine mediteraneană, cunoscută încă din timpuri străvechi pentru beneficiile sale. La noi se cultivă în regiunile din sudul țării. Anghinarea este considerată o legumă, dar de fapt este un soi de ciulin. În scop terapeutic se utilizează frunzele, care au gust amar, și se recoltează de 3‑4 ori pe an. Anghinarea este consumată pentru proprietățile sale nutritive, dar și pentru beneficiile sale împotriva unor forme de cancer, pentru sistemul imunitar, colesterol, bilă, ficat, mahmureală. Protejează organismul de diabet, arteroscleroză, previne și tratează anemia, halena (respirația urât mirositoare), previne infarctul, protejează sistemul osos, detoxifică organismul, ajută digestia, combate constipația și sindromul de colon iritabil.

Planta este bogată în polifenoi, acid folic, vitaminele A, B6, B12, C, K, fosfor, fier, flavone, mangan, zaharuri, oxidaze, fibre, inulină. Inulina stimulează sistemul imunitar, facilitează tranzitul intestinal și ajută la asimilarea magneziului și calciului.

Anghinarea are cei mai mulți antioxidanți dintre toate legumele, ceea ce înseamnă că încetinește și chiar stopează efectele afecțiunilor canceroase. Extractul din frunzele de anghinare este folosit pentru a induce moartea celulelor bolnave, dar și la proliferarea celulelor, atunci când sunt injectate în masele canceroase. Oxidanții, cinarina și silimarina din anghinare reduc prezența toxinelor în corp și facilitează eliminarea lor prin ficat și alte organe. Unele studii au arătat că planta ajută la apariția de noi celule ce repară ficatul afectat, care se regenerează cel mai lent dintre toate organele.

REȚETE

Salată de anghinare cu ouă și piept de pui

Ingrediente: 250 g piept de pui fiert și tăiat cuburi, 8‑10 bucăți miez de anghinare din conservă, 3 ouă fierte tare, 150 g mix de salată, zeama de la o lămâie, sare, piper. Pentru dressing: 2 linguri muștar, 2 linguri pastă de busuioc, 2 linguri smântână, 3 linguri ulei de măsline, 3 linguri zeamă de lămâie, sare și piper după gust. Preparare: Se fierb ouăle tare, se curăță și se taie felii subțiri, se adaugă pieptul de pui, anghinarea tăiată felii, mixul de salată, apoi se pregătește dressingul, amestecând într‑un castron muștarul, pasta de busuioc, smântâna; peste toate se toarnă treptat uleiul de măsline, până se încorporează, iar la sfârșit se adaugă după gust zeama de lămâie, sare și piper. Se așază salata pe un platou, se asezonează cu dressingul și se servește.

Anghinare prăjită

Ingrediente: 4 bucăți anghinare, 1 ou, făină, ulei pentru prăjit, sare. Preparare: Se curăță anghinarea de foile externe, se taie partea de dedesupt, iar la urmă vârful de la anghinare, apoi se scobesc dedesubt și se taie în patru. Se dau bucățile prin făină și ou și se prăjesc în ulei încins pe ambele părți. Se scurg pe hârtie de bucătărie și se sărează. Se servesc calde. Este un aperitiv, dar se poate servi și ca felul doi.