Aniversare în Episcopia Maramureşului şi Sătmarului

Data: 13 Martie 2015

În 12 martie 2015 s-au împlinit 74 de ani de când Înaltpreasfinţitul Arhiepiscop Justinian, al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, a intrat ca vieţuitor în obştea Mănăstirii „Sfânta Ana“ Rohia. La biserica mănăstirii Rohia a avut loc joi, 12 martie, un moment aniversar la care au participat numeroşi credincioşi. 

La acest moment aniversar, emoţionant şi important din viaţa Înaltpreasfinţitului Arhiepiscop Justinian, în biserica Mănăstirii „Sfânta Ana“ Rohia a avut loc joi, 12 martie, o slujbă de Te Deum, săvârşită de Preasfinţitul Justin Sigheteanul, arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului, ca mulţumire adusă lui Dumnezeu şi Maicii Domnului pentru cei 74 de ani de vieţuire monahală ai Înaltpreasfinţitului Părinte Arhiepiscop Justinian. Au fost prezenţi vieţuitorii Mănăstirii Rohia, consilierii eparhiali, autorităţi locale şi judeţene, credincioşi şi un grup de 35 de persoane din Plopiş, rudenii după trup ale IPS Arhiepiscop Justinian.

În numele Episcopiei Maramureşului şi Sătmarului şi a celor prezenţi, PS Episcop Iustin Sigheteanul a adresat un cuvânt prin care a evocat personalitatea, viaţa duhovnicească şi rolul Înaltpreasfinţitului Justinian în viaţa Mănăstirii Rohia şi a Bisericii, conform celor precizate de arhim. Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii Rohia.

La rândul său, IPS Arhiepiscop Justinian a adus un cuvânt de mulţumire lui Dumnezeu pentru toate darurile primite, colaboratorilor cu care a lucrat şi lucrează, şi a făcut şi o pioasă amintire faţă de toţi vieţuitorii şi stareţii din această mănăstire şi o rememorare a evenimentelor grele din istoria Mănăstirii „Sfânta Ana“ Rohia. Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian a oferit tuturor celor prezenţi, cărţi şi iconiţe.

„Aşa cum Patriarhul Avraam a ascultat de glasul lui Dumnezeu care i-a spus: «Ieşi din pământul tău, din neamul tău şi din casa tatălui tău şi vino în pământul pe care ţi-l voi arăta Eu» (Fac. 12, 1), aşa a ascultat şi Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian, în 12 martie 1941, glasul lui Dumnezeu care l-a chemat pentru a-L sluji. Timp de 32 de ani a slujit ca vieţuitor şi stareţ al Mănăstirii Rohia care i-a devenit casă şi iubire netrădată pentru toată viaţa, unde a creat o atmosfera duhovnicească după toată rânduiala monahală, a pus bazele unei biblioteci inestimabile şi a apropiat mulţi intelectuali de mănăstire şi de Biserică“, a spus arhim. Macarie Motogna, egumenul Mănăstirii Rohia.

În anul 1973 a fost ales episcop vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului, iar din 1990 a fost ales ca primul episcop al reînfiinţatei Episcopii a Maramureşului şi Sătmarului.