Aniversare în Parohia Roșu

Un articol de: Dumitru Manolache - 10 Iulie 2018

Pictura ansamblului bisericesc al Parohiei Roșu, cu hramul „Izvorul Tămăduirii”, din Protopopiatul Ilfov Sud, Arhiepiscopia Bucureștilor, a fost sfințită duminică, 8 iulie 2018. Slujba a fost săvârșită de către Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriahal, înconjurat de un sobor de slujitori. Cu acest prilej, părintele paroh Ion Ciucă a sărbătorit și împlinirea a 40 de ani de slujire preoțească, dintre care mai mult de 20 petrecuți în această enorie.

Înainte de începerea Sfintei Liturghii, Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal, a sfințit prin ungerea cu Sfântul și Marele Mir și prin stropirea cu apă sfințită pictura și icoanele bisericii parohiale, icoanele în mozaic de pe pereții exteriori ai sfântului locaș, pictura din paraclisul de la demisol și pe cea din Altarul de vară. Apoi, Preasfinția Sa a vorbit credin­cioșilor despre temeiurile Sfintei Scripturi, potrivit cărora cinstirea care se aduce icoanelor trece la persoanele sfinte zugrăvite pe ele.

Icoanele, ferestre ale cerului

„Din rugăciunile care s-au citit la sfințirea acestor icoane, am înțeles care și cât de puternice sunt temeiurile Sfintei Scripturi, potrivit cărora noi trebuie să-l cinstim pe Dumnezeu și sub această formă a chipurilor Sale, știind că cinstirea care se aduce icoanelor trece la persoanele sfinte care sunt zugrăvite pe ele. (...) Aceste icoane, sfințite prin pogorârea Duhului Sfânt, devin pentru noi ferestre prin care putem întrezări frumusețile și realitățile lumii, dincolo de marginile realității materiale. (...) Noi nu din orgolii omenești împodobim biserica cu picturi prețioase. Toate acestea sunt puse la îndemâna noastră, ca prin mijlocirea lor să ne însuflețim, să aprindem jarul credinței noastre, să ne ridicăm prin puterea ei și a minții străluminate de harul Sfântului Duh, la frumusețile și la reali­tățile cele netrecătoare din Împărăția veșnică a Preasfintei Treimi”, a spus Preasfinția Sa.

Asemenea prietenilor slăbănogului

În cuvântul de învățătură rostit în Duminica Vindecării slăbănogului din Capernaum, cea de-a 6 după Rusalii, Prea­sfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul a tălmăcit sutelor de credincioși aflați în biserică și în curtea din jurul acesteia sensul minunii săvârșite de Mântuitorul Hristos și semni­ficațiile ei pentru noi, cei de astăzi, supuși suferințelor pe care le îndurăm pentru păcatele noastre sau ale înaintașilor noștri, suferințe îngăduite ca prin ele să ni se arate diamantele duhov­nicești, precum smerenia sau răbdarea. Preasfinția Sa a vorbit apoi despre Taina Spovedaniei, prin care ne vindecăm duhovni­cește, Taina Sfântului Maslu, pentru vindecarea trupească, și Taina Sfintei Împărtășanii, când primim în trupul nostru, „mușcat și rănit de păcat și de lucrarea celui rău, Trupul și Sângele Mântuitorului nostru Iisus Hristos (...), spre iertarea păcatelor, și ca pregustare încă din lumea aceasta a vieții de veci”, mijloace atât de eficiente, pe care le avem la îndemână în Biserică. „Să facem și noi asemenea celor patru prieteni ai slăbănogului din Capernaum, care l-au dus la Iisus spre a-l vindeca, pentru semenii noștri, pentru cei din familie, pentru prieteni și pentru orice om din lumea aceasta aflat în suferință”, a spus Preasfinția Sa.

Haina cea nouă a Bisericii

La finalul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Părinte Varlaam i-a felicitat în numele Preafericitului Părinte Patriarh Daniel pe părintele Ion Ciucă, pe colaboratorii sfinției sale pentru realizările obținute și i-a dăruit acestuia, în mod personal, o cruce pectorală. La rândul său, părintele paroh a mulțumit bunului Dumnezeu pentru cele două evenimente sărbătorite. „Astăzi, noi ne mândrim cu această haină nouă a bisericii la care foarte mulți dintre dumneavoastră ați contribuit. Mulțu­mim Preafericitului Părintelui Patriarh pentru delegarea la bucuria noastră a Preasfin­țitului Părinte Varlaam Prahoveanul. Mulțumesc Preasfinției Sale pentru că a fost alături de noi la mai multe momente din viața parohiei. Îi mulțumesc de asemenea pentru acest dar, cel mai frumos pe care l-am primit astăzi. Mulțu­mesc părintelui protopop Ioan Bondar pentru apropierea de care dă dovadă față de noi și tuturor colegilor prezenți”, a spus părintele paroh Ion Ciucă.

Felicitări au fost adresate părintelui paroh și de către părintele protopop Ioan Bondar, care i-a oferit un coș cu flori din partea preoților din protopopiat.

Evenimentul s-a încheiat cu o agapă, iar credincioșii prezenți la slujbă au primit la plecare pachete cu mâncare.