Aniversarea deținutului politic Dionisie Dărău la Biserica „Sfânta Ecaterina” din București

Un articol de: Pr. Georgian Păunoiu - 10 Decembrie 2019

În starea de pace și binecuvântare a Sfintei Liturghii, credincioșii Bisericii „Sfânta Ecaterina”, paraclis universitar, din Capitală, s-au bucurat duminică, 8 decembrie 2019, aniversându-l pe profesorul Dionisie Dărău, enoriaș al parohiei, cu ocazia împlinirii vârs­tei venerabile de 90 de ani.

Acum nouă decenii, undeva în Țara Moților, se năștea într-o familie de români gospodari, credincioși și iubitori de neam, cel care avea să urmeze Liceul Ortodox „Avram Iancu” din Brad și Liceul „Moise Nicoară” din Arad. Deși își dorea să studieze Medicina la Cluj, tânărul Dionisie Dărău a fost sfătuit să aleagă calea Literelor, la București: „Du-te la Universitatea din București, i-a spus profesorul de istorie. Încă mai poți găsi acolo profesori pe care Europa nu-i are”. Și așa a fost. I-a avut îndrumători pe George Călinescu, Tudor Vianu, Iorgu Iordan. Încercările nu au întârziat să apară. Astfel, în 1957, în miez de noapte, Dionisie Dărău a fost arestat de comuniști, interogat, bătut și întemnițat vreme de șase ani, pentru curajul de a critica dictatura comunistă. A urmat un calvar la Uranus, Jilava, Gherla, Periprava și Grind. Mărturie stă cartea „Nopți fără stele”, scrisă de domnul profesor cu lacrimi și conștiință, lăsată moștenire ca să se știe ce s-a întâmplat atunci cu adevărat.

Prezența discretă, plină de pace și sensibilitate a lui Dionisie Dărău, alături de soția dumnealui, Elena Dărău, în mijlocul comunității Bisericii „Sfânta Ecaterina” reprezintă o șansă de a înțelege că fără dreaptă credință, nădejde și caracter nu putem izbândi.