Aniversarea Unirii Principatelor Române la Parohia Foișorul de Foc

Un articol de: Ziarul Lumina - 26 Ianuarie 2019

Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită joi, 24 ianuarie, și la Parohia „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc din Protoieria Sector 2 Capitală. Cu prilejul împlinirii celor 160 de ani de la constituirea statului român modern s-a organizat evenimentul cultural-religios „Bun creștin și bun român”.

Manifestarea a fost deschisă printr-o slujbă de Te Deum în biserica parohială, după care participanții s-au îndreptat spre monumentul din curtea locașului, unde s-a desfășurat ceremonia depunerii coroanelor în cinstea eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă. În continuare s-au făcut prezentări care au atins trei mari subiecte: importanța Unirii Principatelor Române pentru constituirea statului român modern; legăturile comunității armene din București cu Biserica Ortodoxă Română și comemorarea eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, dar și a preoților militari, cum a fost, de pildă, protoiereul Constantin Nazarie.

Pe parcursul discursurilor au fost evocate personalități de seamă atât din Biserica Ortodoxă Română, cât și din Biserica Armeană. O astfel de personalitate a fost Patriarhul Armean Vasken I Balgian. Preotul armean Radu Krikor Holca a subliniat relațiile bune pe care le-a avut Patriarhul Vasken I cu Biserica noastră, în special cu Patriarhul Iustin Moisescu, sub păstorirea căruia Biserica „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc a fost salvată de la demolare. De asemenea, a fost amintit și preotul militar ­Gheorghe C. Crețu, care a participat în mod direct la actul Unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, iar Radu Petrescu, reprezentantul Asocia­ției Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a prezentat situația dificilă prin care au trecut militarii români pe baza consemnărilor părintelui Gheor­ghe C. Crețu.

La final, toți cei prezenți au primit câte un exemplar din „Jurnalul de front” al preotului militar Gheorghe C. Crețu, apărut la Editura Cuvântul Vieții.

(Francisco Iaru)