Aniversarea Unirii Principatelor Române la Parohia Foișorul de Foc
Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită joi, 24 ianuarie, și la Parohia „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc din Protoieria Sector 2 Capitală. Cu prilejul împlinirii celor 160 de ani de la constituirea statului român modern s-a organizat evenimentul cultural-religios „Bun creștin și bun român”.
Manifestarea a fost deschisă printr-o slujbă de Te Deum în biserica parohială, după care participanții s-au îndreptat spre monumentul din curtea locașului, unde s-a desfășurat ceremonia depunerii coroanelor în cinstea eroilor români căzuți pe câmpurile de luptă. În continuare s-au făcut prezentări care au atins trei mari subiecte: importanța Unirii Principatelor Române pentru constituirea statului român modern; legăturile comunității armene din București cu Biserica Ortodoxă Română și comemorarea eroilor căzuți pe câmpurile de luptă, dar și a preoților militari, cum a fost, de pildă, protoiereul Constantin Nazarie.
Pe parcursul discursurilor au fost evocate personalități de seamă atât din Biserica Ortodoxă Română, cât și din Biserica Armeană. O astfel de personalitate a fost Patriarhul Armean Vasken I Balgian. Preotul armean Radu Krikor Holca a subliniat relațiile bune pe care le-a avut Patriarhul Vasken I cu Biserica noastră, în special cu Patriarhul Iustin Moisescu, sub păstorirea căruia Biserica „Sfântul Pantelimon”-Foișorul de Foc a fost salvată de la demolare. De asemenea, a fost amintit și preotul militar Gheorghe C. Crețu, care a participat în mod direct la actul Unirii Basarabiei cu România, la 27 martie 1918, iar Radu Petrescu, reprezentantul Asociației Naționale Cultul Eroilor „Regina Maria”, a prezentat situația dificilă prin care au trecut militarii români pe baza consemnărilor părintelui Gheorghe C. Crețu.
La final, toți cei prezenți au primit câte un exemplar din „Jurnalul de front” al preotului militar Gheorghe C. Crețu, apărut la Editura Cuvântul Vieții.
(Francisco Iaru)