ANPM: Recoltarea ilegală pune în pericol trufele românești
Trufele româneşti ar putea deveni tot mai rare şi ar putea dispărea în următorii ani, din cauza braconierilor care intră ilegal pe terenurile forestiere şi distrug fondul de resurse nelemnoase, a atras atenţia preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Protecţia Mediului (ANPM), Laurenţiu Alexandru Păştinaru.
„Sunt oameni care concesionează terenurile de la direcţiile silvice pentru a putea culege controlat trufe, solicită autorizaţiile de recoltare de la Agenţiile pentru Protecţia Mediului, dar ajung în situaţia de a nu putea beneficia de aceste roade ale pădurii, din cauza braconierilor care intră ilegal şi sapă peste tot, cu ajutorul câinilor, distrugând terenul respectiv. Creşterea acestor ciuperci, extrem de scumpe şi de dorite, necesită condiţii speciale. Dezvoltarea lor are loc pe parcursul mai multor ani, iar acest săpat excesiv modifică umiditatea şi nutrienţii din sol, anulând regenerarea trufelor”, a explicat preşedintele ANPM, potrivit Agerpres.
Potrivit specialiştilor, în România cresc mai multe soiuri de trufe, printre care: trufa neagră de vară, trufa de iarnă, trufa mesentericum, trufa albă - una dintre cele mai scumpe din lume, trufa de toamnă, fiecare din ele distingându-se prin culoare, formă, înveliş, aspect interior, consistenţă, miros şi gust.
Păștinaru susține că recoltarea ilegală a trufelor ar putea fi evitată prin modificarea legislației, în sensul acordării drepturilor de exploatare doar persoanelor juridice. „Acest lucru ar întări puterea de control a Gărzii Naţionale de Mediu şi s-ar putea verifica mult mai clar cât s-a autorizat să se recolteze şi cât s-a recoltat de fapt”, a mai spus responsabilul de la Protecția Mediului. (C. Z.)