Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi la Cluj-Napoca

Un articol de: Andreea Pâgleşan - 30 Mai 2013
Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca derulează în această săptămână o serie de activităţi culturale dedicate Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena. 
 
O serie de manifestări prilejuite de Anul omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, a debutat la Cluj-Napoca marţi, 28 mai 2013, cu un concert ce a avut loc la Academia de muzică „Gheorghe Dima“ din municipiu. Au susţinut recitaluri: Corul de cameră „Psalmodia Transilvanica“, al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca şi Corul Catedralei Mitropolitane. Aceste coruri, dirijate de pr. prof. dr. Vasile Stanciu, decanul Facultăţii de Teologie Ortodoxă din municipiu, au interpretat melodii din Oratoriul Bizantin de Paşti numit „Patimile Domnului“ de Paul Constantinescu, precum şi creaţii populare de Tudor Jarda. 
 
La concert au participat oameni de cultură şi artişti clujeni, profesori şi studenţi de la cele două instituţii de învăţământ partenere, precum şi Înalt Preasfinţitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul a evidenţiat în cuvântul său că atât arta, cât şi muzica sunt mijloace de misiune în cadrul Bisericii Ortodoxe.

Comunicări ştiinţifice

Manifestările organizate de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca au continuat miercuri, 29 mai, cu o sesiune de comunicări ştiinţifice, ce a avut loc în sala „Nicolae Colan“ a facultăţii. Studenţii, masteranzii şi doctoranzii au susţinut lucrări pe diferite teme, printre care „Constantinopolul - scaun imperial şi loc de martiriu“ şi „Sinodul I ecumenic - Restabilirea adevărului de credinţă, ca mărturisire de viaţă“. 
 
Programul a continuat ieri, cu un simpozion pe tema „Perioada constantiniană ca model al ecumenicităţii“, la care au participat cadrele didactice ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca. Cu această ocazie a avut loc şi premierea câştigătorilor Concursului Naţional de Istorie Bisericească „Gheorghe Stănescu“. 

Conferinţa părintelui Rafail Noica

Manifestările organizate de Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, cu ocazia Anului omagial dedicat Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, s-au încheiat ieri cu participarea studenţilor şi profesorilor la conferinţa „S-a dus să-L vadă precum este“, susţinută de pr. Rafail Noica, în sala „Auditorium Maximum“ a Universităţii Babeş-Bolyai. Conferinţa a fost prilejuită de împlinirea a 20 de ani de la mutarea la Domnul a arhimandritului Sofronie Saharov, fostul stareţ al Mânăstirii Sfântul Ioan Botezătorul de la Essex, ucenicul şi biograful Sfântului Siluan Athonitul. În cadrul conferinţei, Editura „Renaşterea“ a lansat volumul „S-a dus să-L vadă precum este - 20 de ani de la mutarea în eternitate a părintelui Sofronie Saharov“, tipărită cu binecuvântarea IPS Mitropolit Andrei. Volumul conţine o prefaţă semnată de ierarh şi un cuvânt al pr. Rafail Noica, prezentat la conferinţa de la Atena din 2007, dedicată părintelui Sofronie, intitulat „Cuvântul Prorocesc şi trăirea harului după Arhimandritul Sofronie“. „Prin această carte am dorit să semnalăm ce a însemnat teologia, opera şi trăirea părintelui Sofronie Saharov pentru viaţa Bisericii Ortodoxe din secolul XX“, a spus pr. Cătălin Pălimaru, directorul Editurii „Renaşterea“.