Anul viitor vor fi recalculate toate pensiile
Noua lege a pensiilor, al cărei proiect a fost publicat marți seară de Ministerul Muncii după ce a fost agreat de membrii coaliției de guvernare, va elimina inechitățile și va respecta principiul contributivității. Pensiile vor creşte anul viitor la 1 ianuarie, cu 13,8%, și din nou, diferențiat, la 1 septembrie, când se va finaliza recalcularea celor 4,76 milioane de pensii. Nici o pensie nu va scădea ca urmare a recalculării, a dat asigurări premierul Marcel Ciolacu.
Noua lege a pensiilor din sistemul public este una „foarte bună, sustenabilă şi echitabilă”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, marţi seară, la un post de televiziune, după întâlnirea coaliţiei de guvernare în cadrul căreia ministrul muncii, Simona Bucura- Oprescu, a prezentat proiectul actului normativ. După cele 10 zile în transparenţă, legea va intra în avizare în Guvern şi ulterior va fi transmisă Parlamentului. „În procedură de urgenţă, va trece sper până în data de 20 noiembrie şi va fi trimisă la promulgare”, a completat Ciolacu, potrivit Agerpres.
Premierul a mai spus că, într-o primă fază, la 1 ianuarie 2024, pensiile vor fi majorate, potrivit actualei legislaţii, cu indicele inflaţiei, 13,8%, apoi va urma „iarăşi o mărire în cursul anului 2024, cred că la data de 1 septembrie, când se termină toată procedura de recalculare a celor 4.765.000 de dosare de pensii”.
Proiectul de lege, publicat marţi seară pe site-ul Ministerului Muncii, prevede că vârsta standard de pensionare va fi de 65 de ani atât pentru bărbaţi, cât şi pentru femei.
Persoanele care îndeplinesc condiţiile de pensionare pot opta pentru menţinerea în activitate, anual, cu acordul angajatorului, până la 70 de ani. Stagiul minim de cotizare contributiv este de 15 ani, atât pentru femei, cât şi pentru bărbaţi, iar stagiul complet este de 35 de ani. La stagiul minim de cotizare, stagiul complet de cotizare şi vârsta standard de pensionare se va ajunge prin creștere eșalonată, „în funcţie de evoluţia speranţei de viaţă din România, la un interval de maximum trei ani”.
Femeile care au realizat stagiul complet de cotizare şi care au copii beneficiază de reducerea vârstei de pensionare cu câte 6 luni pentru fiecare copil, dar nu mai mult de trei ani şi jumătate pentru mamele cu şapte sau mai mulți copii.
Proiectul vine cu o nouă formulă de calcul și cu un mecanism de indexare a pensiilor clar şi corelat cu realităţile economice. Astfel, cuantumul pensiei se va determina prin înmulţirea numărului total de puncte realizat de asigurat cu valoarea punctului de referinţă (VPR). VPR se obține prin împărţirea valorii punctului de pensie (1.785 de lei în 2023, 2.032 lei în 2024) la 25 - nivelul mediu al stagiilor de cotizare.
VPR se va majora anual cu 100% din rata medie anuală a inflaţiei, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, mai prevede proiectul. (C. Z.)