Aparatură medicală performantă donată Institutului Clinic Fundeni

Un articol de: Diac. Emilian Apostolescu - 28 Iunie 2023

Institutul Clinic Fundeni din Capitală are, de câteva zile, un nou echipament performant de diagnostic citogenetic al pacienților cu leucemie. Aparatura medicală în valoare de peste 155.000 de euro a fost donată zilele trecute, după ce mai multe organizații, asociații și persoane fizice și-au unit forțele pentru a strânge fondurile necesare achiziționării acesteia. Inițiativa a pornit de la familia părintelui arhidiacon Mihail Bucă, conducătorul Grupului psaltic „Tronos”, a cărui fetiță, Irene, a fost diagnosticată cu leucemie.

În urma acestei achiziții, tratarea pacienților va fi mai rapidă pentru că noul echipament de diagnostic citogenetic are o capacitate ridicată de procesare în vederea analizării și identificării anomaliilor citogenetice, contribuind la o acura­tețe de investigare mai mare  a cazurilor și la examinarea unui număr crescut de probe într-un timp redus.

Marți, 27 iunie, în Amfiteatrul „Thomas Starzl” al Institutului Clinic Fundeni s-a desfășurat o con­ferință de presă în prezența principalilor donatori și sponsori ai acestui demers. Despre necesitatea acestui nou echipament a vorbit mai întâi prof. dr. Anca Coliță, managerul institutului: „Posibili­tățile tehnologice au crescut atât de mult, încât ne-au deschis orizon­tul cunoașterii și al abordării personalizate a pacientului, atât în ceea ce privește diagnosticul, cât și, evident, în ceea ce privește tratamentul. Până la urmă, toate aceste investigații sunt făcute cu un singur scop: de a găsi o soluție terapeutică mai eficientă, mai puțin toxică, care să dea speranță și o șansă la viață acestor pacienți”. Aceasta a adăugat că ceea ce se făcea în laboratoare acum zece ani nu mai este suficient în acest moment, iar donația primită le oferă pacienților români „șanse egale cu ale pacien­ților din întreaga Europă”.

Doctorul Cerasela Jardan, medic primar de genetică medicală la Laboratorul de Citogenetică al Institutului Clinic Fundeni, și-a exprimat recunoștința pentru implicarea tuturor donatorilor și a evidențiat necesitatea folosirii unui astfel de aparat: „Diversificarea tehnicilor de citogenetică este importantă pentru că oferă medicului hematolog posibilitatea de a încadra afecțiunea fiecărui pacient în clasa adecvată de risc și de a accesa protocoale terapeutice țintite”.

Părintele arhidiacon Mihail ­Bucă a relatat celor prezenți întreaga poveste a diagnosticării și tratării fiicei sale, experiență care l-a determinat să se implice în acțiuni de ajutorare a altor pacienți ai spitalului și de susținere a institutului în care fata sa a fost îngrijită cu multă dedicare și profesionalism.

Donatorii sunt: familia arhid. Mihail Bucă, Asociația AMMA, APA NOVA București, Fundația UTI, Asociația Liga Legendelor, Societatea Română de Hematologie, Repatriot - prin Fundația Romanian Business Leaders, și medici ai Institutului Clinic Fundeni. De asemenea, membrii comu­ni­tății „La primul bebe” au strâns fonduri pentru kiturile de analiză necesare în următorii 10 ani, consumabilele folosite în acest tip de investigație medicală fiind foarte costisitoare.