Apel la cumpătare în perioada sărbătorilor

Data: 22 Decembrie 2022

Medicii ne sfătuiesc ca de sărbători să mâncăm cu moderație pentru a nu risca să ajungem la spital din cauza exceselor alimentare. Persoanele care se știu că au anumite afecțiuni digestive, probleme de colon sau diabet trebuie să fie şi mai atente la ce şi cât mănâncă. Pentru că masa tradițională de Crăciun abundă în tot felul de bunătăți, sfatul este ca alimentele să nu fie consumate toate la o singură masă, ci pe tot parcursul unei zile.

Cadrele medicale de la Unitatea de Primiri Ur­gențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență din Timișoara susţin că, an de an, perioada cuprinsă între 15 decembrie și 6 ianuarie este una grea pentru ei, deoarece vin foarte mulți pacienți cu patologie digestivă. De regulă, ultima lună a anului este cea în care unitatea de primiri urgențe înregistrează o creștere semnificativă a numărului de cazuri comparativ cu celelalte luni ale anului, potrivit dr. Mihai Grecu, șeful UPU din cadrul spitalului timișorean, citat de revista „Viața medicală”.

Medicul Alexandru Nechifor, specialist în medicină internă şi nutriţie la Spitalul Județean Galați, îndeamnă, într-un interviu pentru un cotidian central, la cumpătare, mai ales că sărbătoarea Crăciunului trebuie să fie, înainte de toate, una a sufletului, a bucuriei, a întâlnirii cu cei dragi, și nu a „maratonului de înfulecat la viteză”. Dr. Nechifor subliniază că „lăcomia” este principala cauză a problemelor digestive din perioada sărbătorilor. Potrivit recomandărilor sale, nu se pune problema interzicerii consumului unor alimente specifice perioadei de Crăciun, ci de a consumului cu moderație. În primul rând, având în vedere că abundența culinară specifică acestei perioade vine după multe săptămâni de post, reluarea alimentației obișnuite trebuie să se facă ponderat, pentru a nu suprasolicita organismul. În cazul persoanelor care se știu că au anumite afecțiuni digestive, probleme de colon sau diabet, medicul le recomandă să fie și mai atente cu ceea ce mănâncă și cât mănâncă. Pentru că masa tradițională de Crăciun abundă în tot felul de bunătăți, sfatul este ca alimentele să nu fie consumate toate la o singură masă, ci pe tot parcursul unei zile. De asemenea, acești pacienți ar trebui să evite pe cât posibil consumul de alcool, deoarece în multe situații adăugarea unei cantități de alcool poate fi picătura care umple paharul atunci când întregul sistem digestiv este deja suprasolicitat.

Și farmaciștii au pentru un noi un sfat, acela de a nu ne lăsa influențați de numeroasele reclame la diverse suplimente pentru sistemul digestiv, care promit rezolvarea disconfortului gastric, abdominal și protecția ficatului în perioada sărbătorilor de iarnă. De regulă, reclamele la produse pentru sănătate, în special suplimente alimentare, acaparează foarte mult spațiul media, aspect care conduce la un consum crescut de medicamente, de cele mai multe ori fără recomandare medicală sau din partea farmacistului, atrage atenția într-un comunicat președintele Asociației Farmaciilor Independente Ethica, farm. Cristina Pavel. Pentru că sunt foarte accesibile și ca efect al publicității intense, pacienții le utilizează uneori în exces sau înlocuiesc anumite medicamente cu aceste suplimente, fapt grav pentru persoanele cu boli cronice. Populația se raportează la suplimente alimentare ca fiind „produse naturale”, fără a ține cont de faptul că inclusiv extractele din plante trec printr-un proces chimic pentru a putea fi utilizate în pastile.

Deși suplimentele alimentare, exact cum le spune și denumirea, sunt produse care completează regimul alimentar, și nu medicamente care tratează anumite boli, mult prea multe reclame lasă să se înțeleagă faptul că aceste produse ar avea atribute de prevenire sau tratare, atrag atenția reprezentanții farmaciilor independente. (I. M.)