Apicultorii cer un ajutor de 15 euro pe familia de albine

Data: 25 Aprilie 2023

Afectați de concurența neloială a produselor, mai ieftine, care vin din spațiul extracomunitar, apicultorii solicită stoparea importului de miere din Ucraina, dar şi un sprijin financiar din ajutorul acordat de Uniunea Europeană.

Potrivit preşedintelui Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România (ACA), Ioan Fetea, România importă peste 4.000 tone de miere din afara UE, în special din Ucraina, Republica Moldova şi China, care se vinde amestecată cu alte categorii de miere, ceea ce face ca producţia internă să fie foarte greu de valorificat.

Reprezentantul apicultorilor a precizat că a transmis Ministerului Agriculturii o adresă prin care au fost solicitate fonduri pentru apicultură din ajutorul financiar acordat de UE, dar şi integrarea mierii printre produsele agricole pentru care se cere stoparea importurilor din Ucraina.

„Ar fi bine să ajutăm un pic şi apicultura, în contextul în care anul trecut a fost unul prost, iar ajutorul de minimis, deşi era prins în buget, nu s-a acordat”, a declarat, pentru Agerpres, preşedintele ACA.

Fetea speră că măcar în acest an apicultorii vor primi ajutor de minimis. „Noi am solicitat anul trecut să se dea vreo 20 de euro pe familia de albine, pe care nu l-am primit. Dar ar fi binevenit acum, mai ales că această primăvară a fost foarte capricioasă, un ajutor de aproximativ 15 euro pe familia de albine”, a menționat Fetea.

Nu în ultimul rând, acesta a reamintit o măsură despre care se vorbeşte din 2006, respectiv introducerea mierii în şcoli, care ar ajuta foarte mult la valorificarea producţiei interne.

În prezent, la nivel naţional există 2,35 milioane de familii de albine şi circa 35.000-37.000 de apicultori. (C. Z.)