Apicultorii critică derogarea pentru un insecticid interzis în UE
O derogare a Ministerului Agriculturii pentru utilizarea unui pesticid neonicotinoid interzis în UE din 2013 este dezaprobată de asociații din domeniile apiculturii și agriculturii ecologice, care susțin că respectivele insecticide pun în pericol atât siguranța polenizatorilor, cât şi a cetățenilor. Ministerul a autorizat la 22 iulie folosirea imidaclopridului, un neonicotinoid, pentru tratarea seminţelor de cereale păioase de toamnă, invocând atacul unor dăunători asupra culturilor și faptul că România este al patrulea cultivator de păioase din UE, cu 5 milioane de hectare.
În opinia reprezentanţilor Eco Ruralis şi ai Federaţiei Asociaţiilor Apicole, Ministerul Agriculturii ignoră prevederile legislaţiei europene care obligă statele membre, conform Directivei 2009/128/CE, să găsească modalităţi de combatere a dăunătorilor culturilor agricole specifice Gestionării Integrate a Dăunătorilor (Integrated Pest Management-IPM) şi să ia măsuri pentru a reduce utilizarea acestor insecticide foarte nocive. Normele IPM „prevăd practici precum aplicarea consecventă a rotaţiei culturilor, monitorizarea nivelului de infestare cu dăunători şi alte măsuri de prevenire şi control. Se recomandă recurgerea la pesticidele periculoase pentru mediu şi sănătatea publică numai ca ultimă posibilitate. Practicile IPM exclud folosirea preventivă a pesticidelor, cum este cea a neonicotinoidelor cu care se tratează seminţele înainte de însămânţare, deci înainte de a se măsura nivelul de dăunare”, arată un comunicat comun al Asociaţiei Eco Ruralis şi Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România (ROMAPIS), preluat de Agerpres.
Cele două organizații apreciază că motivarea derogării acordate la 22 iulie invocându-se faptul că România este al patrulea cultivator de păioase din UE, cu 5 milioane de hectare, „este un motiv de îngrijorare, având în vedere magnitudinea impactului asupra polenizatorilor prin posibila utilizare a neonicotinoidelor pe majoritatea suprafeţei arabile a ţării”.
În plus, asociaţiile solicită Guvernului României „să înceteze presiunile pe care le exercită la nivel european pentru desfiinţarea interdicţiilor de folosire a neonicotinoidelor, restricţii riguros motivate ştiinţific şi certificate de unica instituţie a UE cu competenţă în domeniu: EFSA (Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară)”.
Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale a autorizat la începutul săptămânii utilizarea în situaţii de urgenţă a unui produs din categoria neonicotinoidelor, respectiv imidacloprid, pentru seminţele de cereale păioase de toamnă. „Din cauza condiţiilor geografice şi a schimbărilor climatice, România se confruntă tot mai mult în fiecare an cu mari probleme în ceea ce priveşte atacul dăunătorilor de sol Zabrus tenebrioides şi Agriotes spp., care infestează suprafeţe mari de teren arabil printre care şi culturile de cereale păioase”, a motivat instituția, precizând că este „unica soluţie pentru controlul eficient al acestor dăunători”. (C. Z.)