Aplicație gratuită în peste 140 de farmacii din țară
Pacienții cu boli autoimune, dar și cei cu afecțiuni oncologice își vor putea găsi mai ușor, în farmacii, medicamentele de care au nevoie, cu ajutorul unui soft gratuit, instalat deja în peste 140 de farmacii din întreaga țară, potrivit Asociaţiei Pacienţilor cu Afecţiuni Autoimune (APAA).
Aplicația software, denumită MedARP, va ajunge, în următoarea lună, cel puțin într‑un număr dublu de farmacii, la nivel național, tocmai pentru a facilita accesul pacienților la medicamente, anunță Rozalia Lăpădatu, preşedintele APAA. Cu ajutorul acestei aplicații, părţile implicate în circuitul medicamentelor se vor conecta în timp real.
Softul, lansat de APAA împreună cu Asociaţia Bolnavilor de Cancer (ABC), este gratuit și poate fi accesat extrem de ușor: dacă după scanarea codului de reţetă se constată că medicamentul prescris nu este în stocul farmaciei, se plasează comanda prin intermediul aplicaţiei MedARP. Distribuitorul ales de farmacie va primi în aplicaţie cererea, iar acesta, prin persoana de legătură desemnată, va verifica în timp real solicitările din farmacii şi îşi asumă că va răspunde cererii în maximum două ore. În urma aprobării comenzii, cererile către alţi distribuitori vor fi anulate automat de către aplicaţie, iar farmacia va informa pacientul că i‑a fost găsit medicamentul și, totodată, îl informează și când va ajunge acolo. Pacientul va trebui să valideze cu cardul de sănătate eliberarea medicamentului din farmacie.
„Aplicaţia şi ideea este cu totul şi cu totul ceva nou, ce nu s‑a mai făcut nici în România, nici în altă parte de lume, de aceea acum suntem în perioada de test, iar de săptămâna viitoare aplicaţia va fi total funcţională. Şi acum este total funcţională, dar încă mai urmărim să remediem dacă apar erori”, a precizat Rozalia Lăpădatu.
Aceasta a adăugat că, în prezent, un singur medicament pentru cancer este disponibil în aplicaţie, dar a estimat că de luna viitoare vor fi cinci medicamente pentru această boală şi pentru afecţiuni imunologice. În România sunt aproximativ 7.000 de farmacii, a menționat Lăpădatu. Potrivit acesteia, aplicaţia este deschisă şi pentru alte terapii de pe alte arii terapeutice, dar „pentru că aici a fost cea mai mare problemă în ultimul timp ne‑am concentrat cumva pe aceste două grupe mari”.
„Instalarea acestei aplicații în farmacii este o măsură extrem de utilă, degrevând pacienții de efortul de a umbla din farmacie în farmacie pentru a‑și procura medicamentele necesare”, spune Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer. El a subliniat, totodată, că „acest program îşi propune să vină în sprijinul pacienţilor care nu îşi găsesc medicaţia pentru a nu mai umbla din farmacie în farmacie. Suntem într‑o continuă căutare pentru a ne găsi tratamentele în oncologie, dar nu numai, în toate patologiile cronice lipsesc tratamente vitale, care, de cele mai multe ori, fac diferenţa între viaţă şi moarte”.