Apostolul românilor cinstit la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca
Sfântul Apostol Andrei, cel întâi chemat, Ocrotitorul României, este și ocrotitorul spiritual al Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul și-a sărbătorit ziua onomastică prin rugăciune și mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate.
La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de IPS Mitropolit Andrei, împreună cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului. PS Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură pe tema „Bucuria misionarului”, pornind de la paradigma slujirii Sfântului Apostol Andrei, „cel întâi chemat”: „Ce înseamnă «cel întâi chemat»? Înseamnă precedență care te face să-i conduci pe alții la Hristos și să te retragi bucuros de-a dreapta lui Hristos, să te bucuri de întâlnirea acestora cu Domnul. Aș zice că această lucrare poate fi caracterizată și prin «să fii de gardă»”.
PS Benedict Bistriţeanul a amintit de râvna misionară a Sfântului Apostolul Andrei ca model pentru toți cei care propovăduiesc cuvântul lui Dumnezeu, felicitându-l cu acest prilej pe IPS Mitropolit Andrei, care-l are ca model și ocrotitor spiritual.
Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de arhid. lect. dr. Daniel Mocanu. La finalul Sfintei Liturghii, clericii și credincioșii clujeni, precum și reprezentanți ai mai multor instituții l-au felicitat pe IPS Mitropolit Andrei cu prilejul prăznuirii ocrotitorului spiritual. Eclesiarhul catedralei, arhim. Simeon Pintea, i-a transmis ierarhului urările din partea clerului şi a credincioşilor și i-a oferit o cădelniță și un aranjament floral. Momentul festiv s-a încheiat cu un polihroniu.
IPS Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe cei prezenți să fie mărturisitori ai lui Hristos, asemenea Sfântului Apostol Andrei, căruia, „văzându-i râvna, să îi urmăm credința”. Ierarhul a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate și celor prezenți pentru urările făcute.
„Dacă din Catedrala Mitropolitană pleacă câteva sute de misionari, întâi se revarsă asupra Clujului rodul misiunii lor, apoi asupra întregii eparhii și a țării noastre. Și tare am dori ca să fie cât mai mulți oameni convinși că Domnul Hristos ne iubește, ne mântuiește și așteaptă ca să îi aducem și pe ceilalți, ca și ei să se bucure și să se mântuiască prin darul Domnului Hristos și prin jertfa Lui”, a spus ierarhul.