Aproape 4 milioane de persoane afectate de sărăcie

Data: 04 Iulie 2024

Sărăcia rămâne una dintre problemele României având în vedere că, potrivit datelor aferente anului 2023 publicate săptămâna trecută de Institutul Naţional de Statistică (INS), 21,1% din populaţie trăia într-o gospodărie ale cărei venituri erau mai mici decât pragul sărăciei relative, în raport cu care o persoană este considerată săracă. Media UE a acestui indicator a fost de 16,2% în 2023, iar cele mai mari rate ale sărăciei relative au fost în Estonia (22,5%), Letonia (22,5%) şi România (21,1%).

În România, în 2023, pragul sărăciei relative, stabilit la 60% din valoarea medianei distribuţiei persoanelor după venituri, a fost de 19.433 de lei/persoană/an (1.641 de lei/lună), potrivit INS. În valori absolute, numărul persoanelor sărace, cu venituri sub pragul menționat, a fost de 3,97 milioane. Cea mai ­înaltă incidenţă a sărăciei s-a ­întâlnit în rândul copiilor (29,6%) şi al celor de 18-24 ani (24%).

„Dacă în anul 2023 nu s-ar fi ­plătit pensiile şi celelalte transfe­ruri sociale, aproape jumătate din ­populaţie (47,1%) s-ar fi situat sub pragul sărăciei relative”, notează INS.

În privinţa ratei riscului de sărăcie sau excluziune socială (AROPE), aceasta a fost de 32%, corespunzătoare unui număr de şase milioane de persoane. AROPE consideră că o persoană se află în risc de sărăcie dacă nu-și poate permite șase din cele 13 componente esen­țiale pentru un trai decent, precum: capacitatea de a face față cheltuielilor neprevăzute; de a plăti o săptămână de vacanță; de a achita ratele și facturile; de a consuma carne, pește cel puțin o dată la două zile; de a încălzi locuința; de a avea acces la un autoturism; de a-și înlocui hai­nele vechi cu altele noi; de a deține două perechi de încălță­minte etc. (C. Z.)