Aproape de nevoiaşii sectorului 2
Grija faţă de cei aflaţi în nevoi reprezintă o preocupare constantă în Biserica Ortodoxă Română, aceasta încercând să contribuie tot mai mult la alinarea suferinţelor oamenilor, atât prin lucrarea sa liturgică şi pastorală, cât şi prin cea social-filantropică. Un exemplu concludent în acest sens ne este oferit de Cantina socială „Sfânta Ana” din Bucureşti.
Această cantină socială funcţionează sub egida Asociaţiei „Diaconia”, Filiala Sector 2, şi a fost inaugurată la începutul anului 2015, pe 17 februarie, de către Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române. Cantina socială „Sfânta Ana” se află în incinta Parohiei „Sfântul Ioan Botezătorul”, Protopopiatul Sector 2 Capitală, şi oferă zilnic hrană caldă, consiliere duhovnicească şi socială, sprijin şi suport pentru 60 de beneficiari aflaţi în evidenţa Asociaţiei „Diaconia” şi a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Sector 2.
Cel care coordonează întreaga activitate la această cantină este părintele Marcel Stavără, director executiv, dânsul ocupându-se atât de partea duhovnicească, prin cateheze săptămânale, cât şi de cea filantropică şi socială, prin oferirea unei mese calde în fiecare zi, de luni până vineri, persoanelor nevoiaşe. „Mâncarea nu este gătită aici, ea este adusă de la Centrul social cultural «Sfântul Apostol Andrei», situat la baza Colinei Bucuriei, bulevardul Regina Maria nr. 1, Bucureşti. Majoritatea beneficiarilor reprezintă cazuri sociale, familii cu mai mulţi copii şi cu posibilităţi materiale foarte reduse. De exemplu, o mamă cu patru copii care a fost părăsită de soţul ei a venit la noi, şi aici am angajat-o. Majoritatea persoanelor nevoiaşe mănâncă aici, începând cu ora 12:00, dar sunt şi unii care iau mâncarea acasă, deoarece la ora prânzului trebuie să-şi ia copiii de la şcoală. Noi nu dorim să oferim o simplă masă la această cantină socială, ci ne ocupăm şi de partea spirituală a celor care ne calcă pragul. În acest sens, săptămânal facem cateheze pe diferite teme religioase, dar, în acelaşi timp, oferim şi filme religioase. Atunci când timpul ne permite, organizăm şi pelerinaje la mănăstirile din jurul Bucureştiului, cu Agenţia de Pelerinaje BASILICA Travel a Patriarhiei Române”, ne-a spus pr. Marcel Stavără, director executiv al Cantinei sociale „Sfânta Ana”.
De asemenea, credincioşi bucureşteni, dar şi din împrejurimile Capitalei, care doresc să se închine în Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” şi care solicită săvârşirea slujbei Parastasului pentru cei trecuţi la Domnul, au posibilitatea să facă pomană cu cei 60 de beneficiari ai Cantinei sociale „Sfânta Ana”, oferindu-le o masă caldă. „Persoanele care doresc să fie oficiată slujba Parastasului oferă ei înşişi mâncarea acestor persoane defavorizate, ceea ce consider că este un lucru minunat. Tot aici, în colaborare cu doamna preoteasă Mariana Fârtat, sunt organizate activităţi cu copiii de la această parohie. Aceştia vin şi ne încântă cu glasurile lor, dar fac şi diferite desene şi felicitări pe care le punem în cantina noastră, astfel încât locul să fie unul cât mai primitor şi să bucure vieţile oamenilor. De asemenea, punem accentul şi pe participarea la Sfânta Liturghie. Aici, nu le oferim oamenilor doar mâncare, ci vrem să-i ducem la Hristos, Pâinea cea cerească. Lângă cantină este şi un cabinet medical şi cu ajutorul celor doi medici cu care colaborăm, le oferim beneficiarilor şi consulturi medicale gratuite”, a mai spus pr. Marcel Stavără.
Unul dintre proiectele de viitor pentru această cantină socială este oferirea, pe lângă masa de prânz, şi a cinei, dar şi mărirea familiei, de la 60 la 80 de persoane. „Am fost atât de impresionată de aceste persoane, încât nu am mai renunţat să le ajut. M-am ataşat atât de mult de ei, încât sunt îngrijorată dacă lipseşte cineva. Am numerele lor de telefon, am adresele lor şi îi caut acasă, le dau telefon şi mă interesez dacă sunt probleme deosebite. În ceea ce mă priveşte, această activitate nu este numai pentru aceşti oameni, ci şi pentru voluntari, şi pentru mine. Mă simt utilă, şi dacă toată lumea consideră că la pensie nu ai ce să faci, eu le spun că dacă vrei cu adevărat, poţi face multe lucruri bune. Când sunt aici uit de durerile mele, pentru că eu consider că nu le fac lor nici un serviciu, mie îmi fac!”, a mărturisit Lucia Poenaru, voluntar.