Ar putea înregistra o creştere economică mai mare decât Polonia

Un articol de: Bogdan Cronţ - 09 Octombrie 2012

 

România a înregistrat ultima creştere mai mare decât Polonia în 2008, anul acutizării crizei financiare la nivel global, când economia românească a avansat cu 7,3%, faţă de 5,1%, în cazul polonezilor.
 
Pentru prima dată după 2008, România ar putea înregistra, în 2013, o creştere economică mai mare decât cea a Poloniei, singurul stat UE care nu a intrat în recesiune în timpul crizei, arată prognozele Fondului Monetar Internaţional. Fondul a menţinut pentru România estimările de creştere economică de 0,9% pentru anul în curs şi 2,5% pentru anul următor.
În acelaşi timp, FMI se aşteaptă ca economia Poloniei să urce cu 2,4% în acest an şi cu doar 2,1% anul următor, se arată în raportul Perspective Economice Globale 2012.
România a înregistrat ultima creştere mai mare decât Polonia în 2008, anul acutizării crizei financiare la nivel global, când economia românească a avansat cu 7,3%, faţă de 5,1% în cazul polonezilor. Pentru România au urmat doi ani de contracţie, 6,6% în 2009 şi 1,6% în 2010, timp în care Polonia s-a menţinut pe creştere, cu 1,6%, respectiv 3,9%. Anul trecut, când România a avut un avans economic de 2,5%, Polonia a crescut cu 4,3%. Faptul că România ar putea depăşi Polonia se datorează în mare măsură încetinirii economiei poloneze, afirmă experţii. Economia Poloniei încetineşte din cauza crizei datoriilor din zona euro şi a măsurilor de control al cheltuielilor necesare pentru reducerea deficitului bugetar sub 3% anul următor, conform cerinţelor Uniunii Europene.
 

Ungaria, Serbia - scădere economică, Bulgaria, Turcia - creştere

 
Faţă de 2008, contagiunea riscului din zona euro s-a menţinut, însă la un nivel mai redus, arată raportul Fondului Monetar Internaţional. În zona Europei Centrale şi de Est, Ungaria (-1%), Croaţia (-1,1%), Serbia (-0,5%), Slovenia (-2,2%) şi Cehia (-1%) vor înregistra contracţie economică în acest an, potrivit FMI. Produsul Intern Brut al Sloveniei va continua să scadă şi anul următor, însă mai lent, cu 0,4%. În schimb, Turcia (3%), Slovacia (2,6%) şi Bulgaria (1%) vor înregistra creşteri în acest an. Aceste ţări vor avea anul următor o evoluţie economică mai bună, cu o accelerare a creşterii, la 3,5% pentru Turcia, 2,8% pentru Slovacia, 2% în cazul Serbiei, 1,5% pentru Bulgaria, 1% Croaţia, respectiv 0,8% pentru Cehia şi Ungaria.
 

Economia UE va înregistra un avans foarte redus

 
La nivelul Europei, FMI se aşteaptă la un avans economic foarte redus, de numai 0,1% în acest an, ca urmare a efectelor crizei datoriilor suverane, în timp ce, anul următor, economia europeană ar urma să crească cu 0,8%. „Strategia generală e clară. Continuaţi să acomodaţi politica monetară, care reprezintă o forţă puternică pentru reluarea creşterii economice. Limitaţi efectele adverse ale încetinirii. Continuaţi cu întărirea consolidării fiscale, dar sfatul nostru rămâne acelaşi: nu prea încet, dar nici prea tare. Continuaţi să refaceţi sistemul financiar. Limitaţi politica incertitudinii“, a declarat economistul-şef al FMI, Olivier Blanchard.