Ar trebui să stea bebelușii la soare?
Soarele este benefic pentru copiii foarte mici, însă este nevoie ca părinții să respecte câteva reguli simple pentru a evita posibile efecte negative. Cea mai bună variantă pentru ca bebelușii să fie în siguranță la soare este ca ei să fie plimbați dimineața și seara, recomandă dr. Anca Doina Pleșca, medic primar pediatru și președintele Societății Române de Pediatrie.
Copiii vin pe lume neadaptați schimbărilor bruște şi dacă îi expunem de foarte mici la soare, fără pălărie, la ora 14:00 sau la ora 16:00, fără a conștientiza că pielea lor este extrem de subțire, există riscul ca ei să „încaseze” până la vârsta de 18 ani toată cantitatea de raze pe care ar trebui să o primească de-a lungul întregii vieți și atunci poate apărea o problemă.
Ce le face bine și ce le face rău copiilor foarte mici care sunt expuşi la soare? Medicul Anca Doina Pleșca afirmă că le face foarte bine cura heliomarină, pe malul mării, prin aportul de vitamina D adus de razele soarelui și efectul aerosolilor marini, dar le face rău să-i ținem în soare, să nu-i protejăm la orele de vârf, să nu aibă haine acoperitoare, deschise la culoare.
Dacă îi expunem prea mult la soare, copiii riscă să facă edem cerebral, pot să facă hipertermie, pot să aibă tulburări de comportament, pot să verse. Așadar, expunerea la soare puternic le poate declanșa o patologie pe care nu ne-o dorim și, nu în ultimul rând, arsurile cutanate, care și ele reprezintă un prim pas către degenerări maligne, a explicat medicul pediatru, citat de Hotnews.
În ceea ce privește aportul de vitamina D prin expunerea la soare, acelaşi medic spune că un copil are nevoie de mai mult de 10-15 minute de expunere pentru a-i oferi o cantitate de 1.000-2.000 de unități de vitamina D, care este suficientă. Atenție, însă! Înainte de a-l expune la soare, copilul trebuie pregătit cu creme de protecție UV. (I. M.)