Ardeiul roșu, un antioxidant la îndemâna oricui
Toți ardeii, indiferent de soi și culoare, sunt minunați pentru sănătate, având unele dintre cele mai bune substanțe nutritive disponibile natural. Sunt surse excelente de vitamina C și de vitamina A (prin concentrația mare de carotenoizi, cum ar fi beta-caroten), un antioxidant foarte puternic, care neutralizează radicalii liberi, responsabili de deteriorarea celulelor, de acumularea de colesterol din artere, de apariția diabetului zaharat, a durerilor articulare și a multor alte suferințe ale omului modern.
Dulci, colorați și crocanți, ardeii sunt una din cele mai bune și sănătoase legume. Deși pot fi consumați pe tot parcursul anului, ardeii din lunile de vară sunt cei mai gustoși. Evident, pentru a beneficia de toate aceste proprietăți, trebuie să fie proaspeți, adică să aibă o culoare intensă și pielea întinsă, fără pete și zone întunecate. Ardeii proaspeți sunt grei pentru dimensiunea lor și tari. Dacă vreţi să aveţi mereu ardei proaspeţi pentru cură, păstraţi-i la frigider, în pungi de plastic, la o temperatură nu mai scăzută de 4 grade Celsius. Totodată, este foarte important să nu spălaţi ardeii înainte de depozitare. Astfel (ne referim la cei româneşti, care nu au stat în depozite multă vreme) se pot păstra foarte bine, chiar şi două săptămâni. Culoarea ardeilor (roșu) este elementul care arată cantitatea de capsaicină - principala substanță activă din ardei. Ardeii roșii, mai ales cei iuți, sunt mai bogați în capsaicină comparativ cu ceilalți.
Toți ardeii roșii conțin licopen, un carotenoid al cărui consum scade riscul apariției cancerului de prostată și a cancerului de col uterin, a celui de colon și a afecțiunilor pancreasului.
Cei care consumă în medie 100 de grame de ardei gras prezintă un risc cu 50% mai redus de a face cataractă, și asta ca urmare a conținutului mare de vitamina C și beta-caroten. În plus, există varietăți de ardei roșu care conțin cantități mari de luteină, compus care protejează împotriva degenerescenței maculare, principala cauză de orbire la vârstnici (100 g de ardei proaspeţi pe zi în cure de cel puţin două luni pe an).
Ardeii grași corectează carențele de calciu, contribuind la fortificarea unghiilor, a părului, dar şi a glandelor sebacee, pe care le poate regla. Cei care au pielea mai închisă la culoare trebuie să consume suc de ardei, cu efect de depigmentare a tegumentului. În acest caz, petele de piele pot fi estompate urmând o cură cu suc de ardei gras timp de câteva săptămâni.
Când este consumat crud sau în diferite preparate culinare, ardeiul gras stimulează secreţia gastrică, fiind util în dispepsia atonică. De asemenea, fortifică vasele de sânge şi este antihemoragic. În bolile cronice mai grave se administrează câte 100 ml de suc, de 3 ori pe zi, cu 15 minute înaintea meselor principale.
Diabeticilor li se recomandă un consum zilnic de salată preparată din ardei, cu ceapă şi cu zarzavaturi, o combinaţie cu efecte antioxidante şi de reglare a glicemiei. Ardeiul roșu are o compoziţie chimică ideală pentru prevenirea infarctului miocardic şi a bolilor coronariene în general.
Pentru efectul preventiv, se recomandă cure de două-trei luni, timp în care se consumă minimum 150 g de ardei pe zi, simpli sau în salată (asezonată cu ulei de floarea-soarelui presat la rece sau cu ulei de măsline extravirgin; combinaţia ardei cu ulei presat la rece este foarte importantă, deoarece în prezenţa uleiului, vitamina A, dar şi alte substanţe active din ardei pot fi asimilate foarte bine de către organism).
În prevenția apariției cancerului de colon, ardeii se consumă cruzi, câte o porție de 150 g zilnic, în cure de cel puţin 60 de zile pe an. Doza minimă de ardei care trebuie consumată pentru a obţine efecte terapeutice este de 100 g zilnic. În același timp, doza optimă de ardei administrată în timpul unei cure de vindecare este de 200 g pe zi. O cură de ardei proaspeţi ar fi bine să dureze minimum 30 de zile.
Principalul risc legat de consumul ardeilor graşi are legătură cu cantităţile de pesticide şi de substanţele provenite din îngrăşămintele chimice. Ca atare, atunci când consumăm ardei, trebuie să avem grijă să provină din surse de încredere, din ferme în care se face agricultură pe cât posibil ecologică. În rest, contraindicaţiile la consum sunt practic inexistente, fiind raportate doar probleme cauzate de o sensibilitate individuală a pacienţilor.
În cadrul Centrului Aroma Iaşi regăsim ardeiul în câteva rețete, sub forma ceaiului, tincturilor, uleiurilor sau unguentelor, recomandate în afecțiuni tumorale (ceai și tinctură), reumatism (ceai, tinctură externă, ulei și unguent masaj), metabolice (alcoolism, tabagism - ceai și tinctură).