Arderea miriștilor sau a vegetației uscate este interzisă

Data: 20 Iulie 2023

În contextul în care România se confruntă cu temperaturi caniculare, care pot amplifica eventualele incendii de vege­tație, Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) aten­țio­nează fermierii care utilizează terenuri arabile și pajişti temporare și primesc sprijin prin Planul Strategic 2023-2027 că nu au voie să ardă miriştile sau resturile vegetale rezultate după recoltare, conform standardului GAEC-3 ce trebuie respectat începând cu anul de cerere 2023.

Standardul GAEC-3 are ca obiectiv principal menţinerea nivelului de materie organică din sol, prin interdicţia arderii vegetaţiei existente pe terenurile arabile. Respectarea standardului GAEC-3 contribuie la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură, arată APIA.

Agenția mai anunţă fermierii că a încheiat un protocol de colaborare cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), în baza căruia va creşte eficienţa acţiunilor de conștienti­zare și control privind interdicția arderii miriştilor şi vegetaţiei uscate pe terenurile arabile.

În cazul în care se constată că o anumită suprafaţă a exploataţiei a fost arsă, dar arderea se datorează unor cauze necunoscute, pentru a nu fi sancţionaţi, fermierii trebuie să prezinte la centrul APIA copia procesului-verbal de intervenţie întocmit de ISU sau copia după sesizarea (plângerea) depusă la secţia de poliţie pe raza căreia s-a produs incidentul, iar după finalizarea cercetărilor, şi copia documentului de soluţionare a sesizării, care le dovedește ne­vinovăția, precizează APIA.

Incendii de vegetație care au avut nevoie de intervenția pompierilor s-au produs, în ultimele zile, în mai multe locuri din țară.

Marţi, în județul Ilfov, între localităţile Bragadiru şi Măgurele, peste 60 de pompieri cu 13 auto­speciale de stingere cu apă şi spumă au acționat pentru lichidarea unui incendiu manifestat pe o suprafaţă de circa 10 hectare, cu mai multe focare, favorizat de vânt. Fumul degajat a dus la oprirea temporară a traficului auto pe ambele sensuri ale Centurii Bucureşti. 

Potrivit comisarului general al Gărzii Naţionale de Mediu, Andrei Corlan, autoritățile vor stabili cauzele incendiului, iar eventualii vinovați vor fi sancționați. 

„Comisarii Gărzii de Mediu alături de colegii de la IGSU vor demara un control privind cauzele producerii incendiului şi (se va face, n.r.) sancţionarea eventualilor vinovaţi. Vorbim de un incendiu de vegetaţie. Este o practică, îna­intea lucrărilor agricole, de eliminare a vegetaţiei spontane prin ardere, o practică pe care Garda de Mediu nu o recomandă şi o sancţionează. Cauzele incendiului vor fi stabilite de cei de la IGSU. Vorbim de vreme caniculară şi riscul este cu atât mai mare când vegetaţia este uscată şi focul se poate întinde cu rapiditate”, a afirmat Corlan, la Digi 24. (C. Z.)