Argumente pentru reglementarea semințelor tradiționale
Sistemul de sămânţă ţărănească reprezintă un mijloc de a dezvolta în mod real economia locală, iar ţăranii trebuie să fie recunoscuţi ca producători de seminţe, susţine Ramona Duminicioiu, reprezentant al Comitetului de Coordonare a Asociaţiei ţărăneşti Eco Ruralis. „Sistemul de sămânţă ţărănească reprezintă o soluţie la criza climatică şi reprezintă un mijloc de a dezvolta în mod real economia locală”, a declarat Ramona Duminicioiu la un webinar privind protejarea seminţelor ţărăneşti şi a agrobiodiversităţii din România.
Ea a precizat că Eco Ruralis lucrează de 10 ani în recuperarea, producţia şi răspândirea soiurilor tradiţionale de seminţe. „Ceea ce ne dorim noi, ţăranii, este să fim recunoscuţi pentru cunoştinţele noastre, pentru resursele genetice pe care le-am menţinut până acum, să fim recunoscuţi ca producători de sămânţă. Vrem să avem acces la piaţă cu seminţele noastre şi pentru ca toate astea să se întâmple, e nevoie ca împreună cu factorii de decizie să creăm un cadru legislativ paralel cu cel existent, care să recunoască caracteristicile seminţelor tradiţionale şi modul nostru de producţie”, a transmis reprezentanta Eco Ruralis.
Ramona Duminicioiu a susţinut că soiurile tradiţionale nu au o reglementare specifică în ceea ce priveşte vânzarea, ci doar una pentru conservare, acestea fiind considerate „piese de muzeu”. La rândul său, vicepreşedintele Federaţiei Asociaţiilor Apicole din România - ROMAPIS, Constantin Dobrescu, a precizat că apicultorii sprijină drepturile la seminţe ale ţăranilor, pentru că seminţele tradiţionale, chiar dacă sunt mai puţin productive, sunt independente de folosirea pesticidelor. (C. Z.)