Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, doctor honoris causa al Universității „Lucian Blaga”

Un articol de: Ștefan Mărculeţ - 11 Decembrie 2019

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Ar­ge­­șu­lui și Muscelului, a primit luni, 9 decembrie, titlul de doctor honoris causa al Uni­ver­sității „Lucian Blaga” din Sibiu, la propunerea Fa­cul­tății de Teologie Ortodoxă „Sfân­tul Andrei Șa­gu­na”. Ceremo­nia a avut loc în ­Aula „Mitropolit Ioan Me­țianu” a facultății sibiene.

La ceremonia de acordare a titlului de doctor honoris causa chiriarhului Eparhiei Argeșului și Muscelului au fost prezenți Înaltpreasfințitul Părinte Lau­ren­țiu, Mitropolitul Ardealului; prof. dr. Horațiu Rusu, pre­șe­din­tele Senatului Universității „Lucian Blaga” din Sibiu; prof. dr. ing. Ioan Bondrea, rectorul uni­ver­sității; membrii Senatului universitar, cadre didactice de la Facultatea de Teologie și de la alte facultăți, preoți din Arhiepiscopia Sibiului și din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului, monahi, studenți și credin­cioși.
După intonarea imnului academic „Gaudeamus” de corul stu­den­ților teologi de la Sibiu, a urmat cuvântul „Laudatio”, citit de Mitropolitul Ardealului.

„Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, licențiat al Institutului Teologic Universitar din Sibiu, astăzi Facultatea de Teologie Ortodoxă a Universității «Lucian Blaga» din Sibiu, promoția 1964-1968, și-a însușit cu prisosință marile valori ale moștenirii șaguniene, pe care s-a străduit cu multă râvnă și devotament să le pună în practică atât pentru apărarea, păstrarea și conservarea patrimoniului cultural și spiritual românesc, cât și pentru promovarea culturii și teologiei, dar și a valorilor perene ale satului românesc”, a subliniat ierarhul. 

Președintele Senatului universitar, prof. dr. Horațiu Rusu, a citit Diploma de doctor honoris causa, care a fost înmânată apoi Înalt­prea­sfințitului Părinte Arhiepiscop Calinic de rectorul Ioan Bondrea.

Discursul de recepție al ierarhului s-a intitulat „Martin Opitz, părintele literaturii germane, pe aripile vulturilor în Carpații României” și a adus la cunoștința publicului cele mai importante repere din viața și opera poetului și scriitorului de limbă germană din secolul al XVII-lea, care a trăit o parte a vieții în Transilvania și a elogiat acest tărâm în poeziile și scrierile sale.