Arhiepiscopul Buzăului şi Vrancei, defăimat în polemicile televizate privind ora de religie

Data: 11 Martie 2015

În ultimele două săptă­mâni, mass-media centrală a acordat o atenţie sporită procedurii de înscriere la ora de religie, ca urmare a hotărârii Curţii Consti­tu­ţionale a Ro­mâniei, din data de 12 noiembrie 2014.

Întrucât preşedintele Aso­ci­a­ţi­ei Solidaritatea pentru Li­ber­­ta­tea de Conştiinţă, dl Moise Emil, în cadrul mai multor emisiuni televizate pe tema orei de religie, a dezinformat opinia pu­bli­că privitor la participarea Înalt­prea­sfin­ţi­tului Părinte Ciprian, Arhie­pis­copul Buzăului şi Vrancei, la o şedinţă de lucru a Inspec­to­ratului Şcolar Ju­de­ţean Buzău cu toţi directorii uni­tă­ţi­lor de învăţământ din ju­deţ, facem următoarele pre­ci­zări:

1. La invitaţia dnei prof. Geor­geta Burducea - inspector general în cadrul ISJ Buzău, Înalt­preasfinţitul Părinte Cipri­an a participat, în data de 19 fe­brua­rie 2015, la o şedinţă de lucru cu directorii şcolilor din ju­deţ, unde şi-a exprimat convingerea că aceştia vor pune în aplicare dispoziţiile Mi­nis­te­ru­lui Educaţiei şi Cercetării Ştiin­ţi­fice, în vederea înscrierii copii­lor la ora de religie, respectând ter­menul, oricum foarte scurt, prevăzut de lege. Mai mult, prin ex­presia „fără ca nimeni să fie silit“, ierarhul a reafirmat caracterul absolut liber al opţiunii pe care părinţii/elevii majori trebu­ie să şi-o exprime în legătură cu frecventarea orei de religie.

2. Înaltpreasfinţitul Părinte Ar­hiepiscop Ciprian a participat la această întrunire în calitate de conducător al instituţiei bise­ri­ceşti care organizează în­vă­ţă­mânt religios în acest judeţ şi ca­re acordă avizul scris (binecu­vân­tarea) profesorilor de religie pentru a ocupa catedre în în­vă­ţă­mântul preuniversitar.

3. În ciuda acestor evidenţe, me­sajul ierarhului a fost dena­turat de persoana amintită, care, deşi nu avea calitatea de director şi nici pe cea de invitat, a în­cercat să preia forţat microfonul, pentru a interveni fără permisiune în desfăşurarea şedinţei de lucru. Deşi incidentul a fost mi­ni­­malizat, persoana în cauză a ales să-l folosească ulterior ca instrument de dezinformare şi denigrare, în toate intervenţiile sale publice.

Prin urmare, acuzaţiile po­tri­vit cărora Arhiepiscopul Bu­ză­u­lui şi Vrancei i-ar fi îndemnat pe directori să-i influenţeze pe copii şi pe părinţi să opteze pentru ora de religie sunt total nea­de­vă­rate şi defăimătoare, făcând parte din arsenalul unei campa­nii nedemne şi obscure, îndreptată împotriva Bisericii, ierar­hi­ei, a voinţei credincioşilor şi, nu în ultimul rând, a valorilor mo­ral-religioase.

Biroul de presă al Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei