Arhiepiscopul Epifanie, pomenit la 40 de zile

Un articol de: Silviu Dascălu - 18 Feb 2013

Înalt Preasfinţitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului, a fost pomenit sâmbătă, la 40 de zile de la trecerea la cele veşnice, în Catedrala arhiepiscopală „Înălţarea Domnului“ din Buzău, de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de un sobor de ierarhi, membri ai Sinodului Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei, preoţi şi diaconi. Parastasul a fost săvârşit după Sfânta Liturghie, oficiată de Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii.

Oamenii buni adună întotdeauna numeroşi oameni în jur, şi asta nu doar în timpul vieţii lor pământeşti. Cu atât mai mult un slujitor al Bisericii care şi-a iubit cu jertfelnicie turma ce i-a fost încredinţată spre păstorire, pentru care s-a rugat şi căreia i-a dat sfaturi duhovniceşti. Un astfel de om a fost şi vrednicul de pomenire Arhiepiscop Epifanie al Buzăului şi Vrancei, care a fost pomenit sâmbăta aceasta, la 40 de zile de la plecarea sa la Domnul.
 
Numeroşi credincioşi din judeţele Buzău şi Vrancea, un mare număr de preoţi din eparhie şi oficialităţi locale şi judeţene din cele două judeţe au venit sâmbătă de la primele ore ale dimineţii pentru a se ruga pentru cel care i-a păstorit cu dragoste şi grijă părintească vreme de trei decenii.
 
Toţi i-au adus flori şi au aprins lumânări la căpătâi, astfel că mormântul său din catedrala pe care cu jertfelnicie a ctitorit-o a devenit unul plin de lumină. Şi din tabloul aşezat pe catafalc, parcă şi arhiepiscopul privea mulţumit, că slujirea sa din cei treizeci de ani de arhierie în ţinutul de curbură a Carpaţilor a fost una rodnică.

Sfântă Liturghie arhierească

Slujbele dedicate pomenirii la 40 de zile au început cu Sfânta Liturghie săvârşită de Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, înconjuraţi de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, protopopi sau consilieri eparhiali, în cadrul căreia a fost pomenit fostul Arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei.
 
După Sfânta Liturghie, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române şi locţiitor al Arhiepiscopului Buzăului şi Vrancei, a săvârşit slujba de pomenire în biserică şi la căpătâiul Arhiepiscopului Epifanie, elogiind apoi personalitatea acestuia.
 
Alături de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel s-au aflat şi Înalt Preasfinţitul Nifon, Arhiepiscopul Târgoviştei şi Exarh patriarhal, Înalt Preasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Preasfinţitul Calinic, Arhiepiscopul Argeşului şi Muscelului, Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Ambrozie, Episcopul Giurgiului, şi Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii, precum şi numeroşi preoţi şi diaconi.

Un păstor jertfelnic şi conştiincios

Din încredinţarea Prefericitului Părinte Patriarh Daniel, Înalt Preasfinţitul Casian a evocat personalitatea Arhiepiscopului Epifanie, arătând că de la naştere şi până la trecerea la cele veşnice, viaţa Arhiepiscopului Epifanie a fost o liturghie în sensul sacru de slujbă adusă pe Sfântul Altar.
 
Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a arătat că fostul întâistătător al Eparhiei Buzăului şi Vrancei a fost un model de lucrare responsabilă şi roditoare. „A găsit 3 mănăstiri şi a lăsat peste 30 de mănăstiri, a construit peste 250 de biserici, a reparat altele şi a încurajat toate aceste lucrări. Deşi în unele sate populaţia este îmbătrânită şi rărită din cauza depopulării, totuşi grija păstorului a fost egală atât pentru parohiile mari şi mai dense, cât şi pentru parohiile mai mici şi mai modeste. Această iubire părintească pentru toate unităţile de cult din arhiepiscopie arată o responsabilitate totală şi o hărnicie deosebită“, a arătat Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.
 
De asemenea, Preafericirea Sa a arătat că slujbele Înmormântării şi de pomenire sunt în primul rând un act de credinţă, că omul este creat după chipul lui Dumnezeu şi de aceea, deşi trupul este muritor, sufletul este nemuritor, dar şi un act de nădejde în înviere şi un act de iubire.

Volume omagiale dedicate Arhiepiscopului Epifanie

Tot sâmbătă, după Parastas, au fost lansate trei volume dedicate fostului Arhiepiscop Epifanie: „Lumina slujirii jertfelnice“, semnat de Înalt Preasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, apărut la Editura Dunării de Jos, „Arhiepiscopul Epifanie de la aniversarea naşterii la ziua prohodirii“ şi „Noi ctitorii bisericeşti la întorsura Carpaţilor“, volume apărute prin osteneala consilierului cultural pr. Costică Panaite, la Editura Arhiepiscopiei Buzăului şi Vrancei. De asemenea, a fost prezentat şi DVD-ul cu slujba Înmormântării Arhiepiscopului Epifanie, realizat de Trinitas TV pentru cei care nu au reuşit să ajungă la slujbă.

Calendarul alegerii noului arhiepiscop

La final, Patriarhul României a anunţat calendarul alegerii noului arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei. „Luni, 18 februarie, se întruneşte la Bucureşti Sinodul Mitropolitan al Mitropoliei Munteniei şi Dobrogei pentru a desemna doi candidaţi, în vederea alegerii, potrivit Statutului Bisericii Ortodoxe Române. Aceştia se desemnează prin vot consultativ. De asemenea, în ziua următoare, pe 19 februarie, Sinodul Mitropolitan se va întâlni cu Adunarea Eparhială a Arhiepiscopiei Buzăului la sediul mitropoliei, adică tot la Bucureşti, pentru consultare. Adunarea are dreptul să îi confirme pe cei pe care îi propune Sinodul Mitropolitan sau să adauge un candidat în plus. Aceşti doi sau trei candidaţi vor merge la Sinodul Bisericii Ortodoxe Române şi acolo se va face propriu- zis alegerea. Prima parte este consultare a ierarhilor din zonă, a preoţilor şi mirenilor reprezentaţi în Adunarea Eparhială şi, aşa cum prevăd Sfintele Canoane, episcopii sunt aleşi de către Sinodul Episcopilor. Sinodul alege din cei doi sau trei candidaţi sau, dacă se consideră că este necesar să fie şi un al patrulea, va alege din patru. În general se ţine seama de dorinţa locală, însă dacă cei care sunt propuşi nu sunt cei mai buni, sau dacă sunt alţii mai buni, Sinodul are dreptul să adauge pe al patrulea pe listă. Alegerea se face prin vot secret, astfel că în data de 28 februarie va avea loc alegerea noului arhiepiscop al Buzăului şi Vrancei, iar în data de 10 martie, aici, la Buzău, va avea loc întronizarea“, a arătat Preafericitul Părinte Patriarh Daniel.
 
Înalt Preasfinţitul Părinte Epifanie a trecut la Domnul în după-amiaza zilei de 7 ianuarie 2013, fiind înmormântat în Catedrala arhiepiscopală din Buzău.