Artefacte furate restituite Greciei
Elveţia a restituit Greciei două artefacte antice furate, a anunţat Ministerul elen al Culturii, conform DPA. Primul artefact este un fragment dintr-o inscripţie în piatră din secolul al III-lea î.Hr. din insula Kos, iar al doilea provine dintr-o colonadă de marmură originară din Corint şi datează din epoca romană, între secolul I şi al II-lea d.Hr., a precizat ministerul. Vestigiile au fost predate Greciei după ce departamentul de arheologie al regiunii Grisons (Graubünden) le-a demonstrat autenticitatea şi originea.
Aceste restituiri încurajează Grecia să-și amplifice eforturile în recuperarea fragmentelor din Partenon, aflate la British Museum din Londra. Premierul Greciei, Kyriakos Mitsotakis, a reiterat un apel în acest sens, la câteva luni după o dispută diplomatică cu Marea Britanie în legătură cu aceste antichități, transmite Reuters. „Vom insista asupra reunificării lor din mai multe motive. Însă unul este cel mai important: doar dacă sunt văzute împreună, in situ, la umbra Acropolei, poate fi apreciată cu adevărat imensa lor importanţă culturală”, a spus el. În noiembrie, într-un interviu acordat BBC, Mitsotakis a declarat că separarea sculpturilor este similară cu tăierea în două a tabloului Mona Lisa.
Atena a solicitat în repetate rânduri muzeului britanic să returneze definitiv sculpturile pe care lordul Elgin, un diplomat britanic, le-a scos din Grecia în 1806, într-o perioadă în care țara se afla sub dominaţie otomană. Circa jumătate din friza de 160 m care decora Partenonul se află la British Museum, în timp ce 50 m se află la Muzeul Acropole.