Artiști plastici din România și Republica Moldova la Mănăstirea Plumbuita
Pe parcursul ultimelor zile, Mănăstirea Plumbuita din Capitală a fost gazda și spațiul de lucru al mai multor artiști plastici care participă, în perioada 1-15 mai 2022, la proiectul intitulat Tabăra urbană de artă: „Bijuterii arhitecturale în sectorul 2”. Provenind din Republica Moldova și din România, aceștia au vizitat și au lucrat la așezământul monahal și la alte obiective istorice care se bucură de o arhitectură deosebită.
Despre desfășurarea și obiectivele acestui proiect ne-a vorbit Nicoleta Paninopol, managerul Centrului Cultural UNESCO „Mihai Eminescu” din Capitală: „Proiectul se numește «Bijuterii arhitecturale în sectorul 2» și are ca scop principal descoperirea și imortalizarea pe pânză a clădirilor istorice din acest sector, clădiri care reprezintă adevărate minuni arhitecturale. Acesta se desfășoară în parteneriat cu Protoieria Sector 2 Capitală și cu Ambasada Republicii Moldova în România și reunește 23 de pictori, 11 din Republica Moldova și 12 de la noi din țară. La Mănăstirea Plumbuita, timp de trei zile, aceștia au pictat și s-au îndrăgostit de acest loc”.
Părintele protoiereu Mihai Popescu a vorbit despre implicarea Protoieriei Sector 2 Capitală în acest proiect deosebit: „Pictorii implicați pun în valoare obiective din acest sector, dar și biserici monument-istoric: Mănăstirea Plumbuita, Schitul Darvari, Biserica Icoanei și biserica fostei Mănăstiri Mărcuța. La final, toate tablourile vor putea fi admirate într-o expoziție prezentată la Centrul «Mihai Eminescu»”.
În ultima zi a activității pictorilor la Mănăstirea Plumbuita a fost prezent și Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova în România, care a vizitat așezământul monahal și a discutat cu artiștii implicați în proiect. „Îmi face mare plăcere să mă aflu aici, alături de colegii mei. Suntem parteneri într-un proiect ce reunește pictori din Republica Moldova și din România, care au venit să picteze împreună mănăstirea, să ne transmită frumusețea ei și a celorlalte obiective și să se cunoască mai bine. Avem, la baza relațiilor noastre, o temelie puternică, bazată pe identitatea, cultura, religia și valorile comune, atât arhitecturale, cât și sufletești”, a declarat ambasadorul.
De asemenea, părintele protosinghel Justin Bulimar, starețul Mănăstirii Plumbuita, a adăugat: „Vreme de trei zile, și-au desfășurat activitatea la mănăstirea noastră mai mulți pictori care au venit să pună în valoare și să aștearnă pe pânză frumusețea arhitecturii acestei ctitorii voievodale. A fost aleasă mănăstirea noastră drept obiectiv de către organizator, la propunerea părintelui protoiereu, iar noi i-am primit cu bucurie pe artiștii participanți la tabăra de pictură, oferindu-le ajutorul necesar desfășurării activității lor”.