Artiştii olteni susţin educaţia religioasă
În demersul categoric de susţinere a religiei ca disciplină esenţială în formarea copiilor şi tinerilor noştri, Biserica şi-a îndreptat în aceste zile chemarea către fiii şi fiicele sale. Exemplul iubitorilor de Hristos s-a făcut astfel pildă de trăire şi mărturisire autentică înaintea celor cu inima umbrită de îndoială sau nepăsare. Astăzi, în cea din urmă zi a procesului de înscriere la ora de religie, glasul „mamei poporului român“ răsună şi mai tare către copiii ei.
Faptul că iubirea de Dumnezeu şi de aproapele nu este o utopie, ci înnobilează şi cea mai împietrită simţire şi face frumos chipul cel schimonosit de ură şi păcat, reprezintă cu adevărat cărarea de dincolo de întuneric. Au demonstrat-o fraţii noştri, jertfiţi în temniţele comuniste pentru crezul că omul este cea mai valoroasă podoabă a creaţiei. În libertatea sa ar fi trebuit să găsească calea spre „braţele părinteşti“, însă de multe ori a rătăcit pe aiurea, socotindu-se stăpân chiar şi peste cele nevăzute. Astăzi, sub apăsarea ignoranţei caută să-L scoată de Dumnezeu din şcoală, semnând fără să ştie actul unei sustrageri de la bunătăţile Adevărului.
În dorinţa de a îndrepta această neştiinţă, doi mari artişti olteni dau mărturie despre folosul educaţiei religioase, adăugându-se cu numele în cartea iubitorilor de Hristos, de neam şi de ţară. Este vorba despre actriţele Nataşa Raab şi Oana Pellea.
„Lăsaţi religia în şcoală, pentru viitorul ţării noastre!“
„Este dureros ca în aceste vremuri tulburi, când avem nevoie mai mult ca niciodată de tărie, unitate, de dârzenie, de smerenie, să se facă o asemenea propunere, de eliminare a religiei din şcoală. În Europa am fi singura ţară, împreună cu Franţa, care face acest lucru. În restul lumii, orele de religie sunt considerate a fi trebuincioase formării spirituale a tinerilor. Nu e suficient că sintagma «cei şapte ani de acasă« a rămas în ultima vreme la nivelul unei simple expresii în societatea românească. După revoluţie, indiferenţa s-a adâncit tot mai mult în rândul tinerilor noştri. Ignoranţa şi vulgaritatea au ajuns încetul cu încetul criteriile care guvernează. S-a contribuit în fiecare zi, direct sau indirect, la lipsa de modele pentru cei mai tineri. Credinţa şi religia au rămas însă singurele valori autentice. Pentru numele lui Dumnezeu, nu vă distrugeţi credinţa! Nu lăsaţi ca ai voştri copii să nu ştie de valorile spirituale ale neamului nostru, să nu cunoască ce înseamnă bunătatea, generozitatea, iertarea, iubirea aproapelui, smerenia! Primii vor suferi ei şi apoi familiile lor. Generaţia noastră nu a avut această şansă. Citeam şi ne rugam pe ascuns. Nu le luaţi această şansă! La orele de religie copiii şi tinerii noştri învaţă multe lucruri folositoare conduitei lor. Lăsaţi religia în şcoală, pentru viitorul ţării noastre!“ (actriţa Nataşa Raab)
„Religia este darul de a alege“
“Fiecare este liber să aleagă. Personal susţin predarea religiei în şcoli. Religia este şi ea o cale de cunoaştere. Face parte din sfera culturii. Un părinte responsabil ar trebui să-i ofere copilului accesul la întregul spectru de cunoaştere. Copilul va alege ulterior pe ce cale se va îndrepta.” (actriţa Oana Pellea)