Așezământul „Sfântul Pantelimon” de la Lacu Sărat
Dostoievski spunea despre suferinţă că este singura cauză a conștiinței. Și nu greșea, de vreme ce mulți dintre noi dobândim conștiință creștină și statornicie în credință abia după ce ne eliberăm din prizonieratul propriei suferințe. Într-o formă sau alta, în mijlocul acestui act de eliberare se așază Biserica. Pe care am descoperit-o prezentă și lucrătoare și la Așezământul socio-filantropic „Sfântul Mare Mucenic Pantelimon” din Lacu Sărat, județul Brăila.
Prin grija Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, de a înființa așezământul social-filantropic de la Lacu Sărat, Biserica s-a făcut pe sine nu numai doctor de suflete, ci și medic fără de arginți, care tratează trupurile fiilor ei. Așezământul funcționează din anul 2004 și oferă condiții optime de tratament și odihnă, devenind una dintre cele mai reprezentative instituții caritabile ale eparhiei.
Grijă pentru sănătatea trupească
Într-o zi de toamnă încă generoasă în lumină și soare, am vizitat și noi așezământul Bisericii de pe malul Lacului Sărat și am stat de vorbă deopotrivă cu beneficiarii serviciilor oferite și cu cei care se ocupă de tratamente. Mărturisirile lor vorbesc despre o realitate și un domeniu nou în care Biserica și-a extins opera filantropică prin care încearcă, și reușește, să „dezlipească” suferința dureroasă de trupurile încercate de boli și să întărească credința că până la urmă creștinului Dumnezeu îi poate transforma durerea în binecuvântare.
Doamna Aglaia Craineț are 75 de ani și este din Brăila. „Vin aici la tratament în fiecare an de când s-a înființat. Mă tratez de reumatism și mă simt mult mai bine. Procedurile aplicate îmi ameliorează foarte mult starea de sănătate. Vin aici cu recomandare de la parohie. Ceea ce face Biserica pentru noi, cei bătrâni, cu pensii foarte mici, este un lucru extraordinar”, ne spune aceasta.
În cabinetul de electroterapie, am întâlnit familia Ionel și Oița Calcan, pensionari din Brăila, care se află la tratament la recomandarea Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din Brăila. „Eu vin pentru a treia oară aici să-mi tratez afecțiunile reumatice. După tratamente mă simt mult mai bine. Dispunem în acest așezământ de servicii de calitate și de condiții de tratament și cazare foarte bune. Ni se oferă și o masă pe zi consistentă și gustoasă. Toți care venim aici suntem foarte mulțumiți de felul în care suntem îngrijiți și tratați”, ne spune domnul Ionel. La rându-i, doamna Oița, care are probleme cu spatele, un început de Parkinson și spondiloză, ne mărturisește că se simte foarte bine. „Seara este o plăcere să stai în curte la aer curat, în pădure. Prin acest serviciu, Biserica demonstrează că are grijă nu numai de sufletele oamenilor, ci și de sănătatea lor fizică.”
Suferința ca binecuvântare
Am discutat apoi cu doamna Mihaela Mihalcea, asistent medical fizioterapeut, care lucrează în această bază de tratament încă de la înființare, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos. „Noi ne ocupăm de sănătatea trupească a credincioșilor. În fiecare an, vin aici pacienți în serii de câte 12-15 persoane din mai multe parohii ale arhiepiscopiei, cu recomadarea preotului paroh, pentru a beneficia de tratamente de electroterapie, deocamdată. Pentru că într-un viitor apropiat vor beneficia și de tratamente de hidroterapie. Prin aceste proceduri se tratează o paletă foarte largă de afecțiuni degenerative, reumatismale, sechele posttraumatice, neurologice, procese inflamatorii, în faze cronice. Pacienților li se oferă și o masă caldă. Toți sunt oameni credincioși, care frecventează Biserica și, după cum mărturisesc, sunt foarte mulțumiți de serviciile oferite, mai ales că totul este gratuit. Cei care vin la noi nu au mers niciodată la tratamente, pentru că au pensii mici ce nu le permit bilete la stațiuni. Pentru ei, serviciile oferite de noi înseamnă foarte mult, dau rezultate. După o cură de zece zile, se simt mult mai bine. Personal, pentru că îmi place ceea ce fac, am o împlinire sufletească. Chiar locul acesta are o încărcătură pozitivă pentru mine, cu atât mai mult cu cât sunt din zonă. Întâlnirea mea nemijlocită cu boala este tot un fel de tratament, dar de data aceasta pentru mine. Îmi dau seama de efectul lui când intru în comuniune cu pacienții, pentru că tot ce se întâmplă aici îmi creează o stare de bine. O liniște sufletească. Mă face să spun că până la urmă suferința poate fi și o binecuvântare. Dar și o luptă! Oferim serviciile noastre doar în perioada caldă a anului, când vin 12-15 serii de pacienți, ceea ce înseamnă peste 100 de persoane tratate pe sezon”, ne mărturisește doamna Mihaela Mihalcea. La rându-i, domnul Gabriel Lâlă, directorul așezământului, ne spune că administrează acest serviciu filantropic al Bisericii cu mare drag și că îl percepe nu numai util, ci și ziditor, având în vedere că persoanele beneficiare fac parte din categoria celor cu venituri foarte mici. „Toți cei care ajung la noi vin prin intermediul parohiilor, în cadrul unui program care se derulează la nivelul întregii arhiepiscopii”, ne-a mai spus domnia sa.
Astfel, Biserica, prin acest așezământ social-filantropic, „menține darul credinței în «candela» sufletului, adăugând și «uleiul» faptelor bune în «vasul» trupului”, cum spune Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Casian în cuvântul de binecuvântare al albumului „Ajută-ți aproapele! Credință - Liturghie - Filantropie în Arhiepiscopia Dunării de Jos”.