Asigurările auto, un ajutor necesar în cazul accidentelor
Alături de celelalte tipuri de asigurări, asigurările auto sunt un element definitoriu al societăţii de azi. Prin utilizarea lor se pot diminua mult costurile unor despăgubiri mari în cazul unor accidente sau incidente legate de folosirea automobilului.
Asigurarea de răspundere civilă ajută la acoperirea pagubei pe care asiguratul a produs-o altei persoane. RCA este singura asigurare obligatorie pentru şoferi. Prin aceasta se asigură autovehiculul lovit şi pasagerii din acesta.
Asigurarea RCA protejează persoana păgubită, garantând plata sumei necesare acoperirii accidentelor suferite, dar protejează şi persoana care a produs paguba, aceasta fiind scutită de la plata pierderilor suferite de celălalt. Pentru o maşină la mâna a doua, poliţa de asigurare a fostului proprietar este nulă, odată cu semnarea actului de vânzare-cumpărare. Poliţa de asigurare este valabilă din momentul semnării. În cazul cumpărării unei maşini noi, asigurarea poate fi încheiată la vânzător.
Asigurarea RCA poate fi încheiată cu oricare dintre societăţile de asigurare special autorizate în acest scop. (Mai multe informaţii se pot găsi pe site-ul Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor, www.csa-isc.ro). Costul unei poliţe de asigurare diferă de la o societate la alta. Asigurea RCA poate fi încheiată pentru o perioadă de 6 luni sau un an.
Asigurările Casco nu sunt obligatorii
Asigurările Casco sunt valabile în cazul distrugerii parţiale sau totale a automobilului propriu, distrugere cauzată de un eveniment neprevăzut. Prin încheierea unei asemenea asigurări se poate acoperi şi riscul în cazul furtului automobilului. Asigurarea de tip Casco care protejează doar automobilul propriu nu este obligatorie. Autoturismul este supus multor riscuri chiar şi în timpul staţionării (avarii, furt, incendii etc.).
În cazul avariei parţiale, se repară sau se înlocuiesc piesele distruse. În cazul avariei totale, se înlocuieşte automobilul. Suma asigurată este diferenţa dintre valoarea maşinii nouă (valoarea care apare pe factură) şi uzura în timp a maşinii. Suma plătită anual de asigurat depinde de: suma asigurată, puterea motorului, anul fabricaţiei, capacitatea cilindrică, îmbunătăţirile sau dotările suplimentare. Potrivit site-ului bursaasigurarilor.ro, asigurările de avarii pentru maşinile de producţie internă sunt mai ieftine decât pentru cele de producţie externă. Autoturismul poate fi asigurat pentru furt şi protejarea dotărilor suplimentare din autoturism. De asemenea se poate încheia o asigurare şi pentru pasagerii din autoturism. Despăgubirile, în cazul unui accident sau deces, se acordă în limita sumei asigurate.
Se majorează preţul rovinietei
Potrivit unui proiect al Departamentului pentru Proiecte de Infrastructură şi Investiţii Străine (DPIIS), de modificare a legislaţiei privind tarifele de utilizare a infrastructurii rutiere, costul rovinietei plătite de şoferii de autoturisme va creşte, începând cu jumătatea lunii octombrie, cu până la 66% şi va fi mai mic pe anumite perioade de valabilitate în cazul vehiculelor de transport marfă şi persoane.
Noua variantă prevede eliminarea perioadei de valabilitate de 90 de zile şi adăugarea unui nou interval, de 10 zile, pentru autoturisme şi pentru vehiculele de transport marfă cu masa totală mai mică sau egală cu 3,5 tone.
Astfel, pentru autoturisme, preţul pentru rovinietele valabile 7 zile, 30 zile şi 12 luni va fi de 5, 10 respectiv 32 de euro, inclusiv TVA. Comparativ pentru aceleaşi perioade de valabilitate, sumele actuale sunt în prezent la 3, 7 şi 28 de euro. Pentru o perioada de 10 zile, preţul nou este de 6 euro.
Oferim câteva exemple de modificări şi în privinţa trasporturilor de marfă şi călători. Astfel, pentru vehiculele de transport marfă de până la 3,5 tone, tarifele pentru 7 zile cresc de la 6 la 7 euro, iar pentru 12 luni, de la 96 la 100 de euro. Cele pentru 30 zile scad de la 16 euro la 14 euro.
Pentru vehiculele de transport marfă de 3,5-7,5 tone sau de transport persoane cu 9-23 de locuri pe scaune, rovinieta pentru o zi va costa 11 euro, faţă de 4 euro în prezent. Taxa va scădea de la 52 de euro la 50 de euro, pentru 30 de zile, dar va urca de la 320 de euro la 500 de euro la 12 luni.
Pentru vehiculele de transport marfă de peste 12 tone cu minimum patru axe, tarifele pentru o zi rămân la 11 euro, la 7 zile scad de la 55 de euro la 45 de euro, la 30 zile sunt diminuate de la 143 de euro la 90 de euro, iar pentru 12 luni, acestea coboară de la 1.210 euro la 900 de euro.